facebook_pixel
Disney har “ett bra förhållande” med Electronic Arts

Disney har “ett bra förhållande” med Electronic Arts

Mellan 2002 och 2005 serverades vi klassiska Star Wars-titlar på löpande band, som Jedi Knight 2: Jedi Outcast, Knights of the Old Republic, Jedi Academy, Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords, Republic Commando, Lego Star Wars och de två ursprungliga Battlefront-spelen.

Saldot hittills sedan Electronic Arts fick de exklusiva spelrättigheterna till Star Wars-licensen våren 2013? Star Wars: Battlefront och Star Wars: Battlefront 2, som dessutom anses vara vida underlägsna de äldre spelen med samma namn. Det sistnämnda lyckades dessutom väcka Disneys missnöje under den stora lootlåde-kontroversen i slutet av 2017, men ändå säger sig Disney fortfarande ha “ett bra förhållande” med EA.

– Under årens lopp har vi, som ni vet, försökt oss på självpublicering, sade Disney-vd:n Bob Iger i en intervju med Variety. Vi har köpt företag, vi har sålt företag, vi har köpt utvecklare, vi har stängt utvecklare. Och under årens lopp har vi kommit fram till att vi inte är särskilt bra på självpubliceringssidan, men desto bättre på licenseringssidan, vilket uppenbarligen inte kräver så mycket kapitalfördelning.

– Eftersom vi fördelar kapital i andra riktningar… har vi bara bestämt oss för att den bästa platsen för oss att vara på i den här marknaden är licensering och inte publicering. Vi har haft bra relationer med några av de som vi licenserar till, särskilt EA och relationen med Star Wars-varumärkena, och vi kommer förmodligen hålla oss på den sidan av verksamheten och lägga vårt kapital på andra saker.

Med andra ord låter det som att Star Wars-varumärket mycket väl kan förbli kvar hos Electronic Arts även efter att det nuvarande avtalet tar slut (troligtvis 2023), förutsatt att Electronic Arts vill fortsätta utveckla (eller snarare lägga ner) Star Wars-spel då, vilket den nuvarande ledningen inte verkar vara särskilt pigga på. Vi antar att mycket av det här kan komma att avgöras på hur Star Wars Jedi: Fallen Order tas emot när det släpps i höst.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar