facebook_pixel
Berättelsen om World of Warcraft-fantasten Mats berör, bevisar onlinespelandets värde

Berättelsen om World of Warcraft-fantasten Mats berör, bevisar onlinespelandets värde

Hur involverade i ditt spelande var dina föräldrar när du var ung? Inte särskilt, anar jag, och detta är fortfarande ett problem. Dödssjuke Mats spelade nämligen väldigt mycket World of Warcraft när han fortfarande levde, men det var först efter hans bortgång som föräldrarna insåg värdet av hans spelande.

Mats pappa Robert fick nämligen lösenordet till Mats blogg, och kunde därför förmedla det beklagliga beskedet till läsarna. Hur många de var visste hans föräldrar inte, men inom kort började det rassla i Roberts inkorg, då Mats onlinevänner började dela med sig av sina upplevelser med “Ibelin” (som Mats karaktär hette i spelet).

Vännerna frågade också om de fick närvara vid jordfästningen i Oslo, och det var när människor från hela Europa dök upp på Mats begravning som föräldrarna insåg att sonens spelande inte var ett tidsfördriv i väntan på den oundvikliga döden, utan något genuint meningsfullt, likvärdigt med sociala upplevelser i det verkliga livet.

Du kan lösa Nrk:s originalartikel om Mats här, tillsammans med en svensk översättning av SVT här. Mats pappa Robert har också gjort ett framträdande under den norska talkshowen Skavlan som du kan se via SVT Play, och det är sannerligen svårt att förbli oberörd av hans berättelse, och önskan om att han hade varit mer delaktig i Mats spelande när han fortfarande levde. Lika självklart som det är för föräldrar att följa med barnen på idrottsevenemang, lika självklart borde det vara att vandra hand i hand med dem genom Azeroth.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar