facebook_pixel
Nvidia: “Fjärde kvartalet var ett slag i magen”

Nvidia: “Fjärde kvartalet var ett slag i magen”

I slutet av förra sommaren avslöjade Nvidia nästa grafikkortsgeneration, i form av den helt nya RTX-serien, utrustad med den hett omskrivna ray tracing-tekniken. De nya korten började säljas mot slutet av september, men i ett brev till aktieägarna medgav Nvidia att de sålt långt under förväntningarna.

Nvidia-vd:n Jensen Huang beskriver det fjärde kvartalets siffror som “ett slag i magen”, speciellt efter det uppsving grafikkortsförsäljningen fick under den numera bortblåsta kryptovaluta-vågen. Nvidia hoppades att en ny grafikkortsgeneration skulle återväcka kundernas intresse, men hittills har marknaden framstått som obrydd.

– Dessa produkter levererar ett revolutionärt steg i prestanda och innovation med ray tracing och AI i realtid, men vissa kunder kan ha skjutit upp sitt köp i väntan på lägre prislappar och vidare demonstrationer av RTX-tekniken i faktiska spel, skrev Jensen Huang i aktieägarbrevet.

– Det fjärde kvartalet var extraordinärt, ovanligt turbulent och en besvikelse. Vi blickar framåt och litar på våra strategier och tillväxtdrivare. Verksamhetens grund är stark och mer uppenbar än någonsin – den accelererade datormodellen som Nvidia inledde är den bästa vägen framåt för att tillfredsställa världens omättliga behov av datorkraft. Marknaderna som vi skapar – datorspelande, design, HPC, AI och autonoma fordon – är viktiga, växer och kommer bli mycket stora. Vi har utmärkta strategiska positioner inom dem alla.

Nyligen släpptes Geforce RTX 2060, det första av den nya generationens kort som på allvar riktar sig till massmarknaden med ett riktpris på 349 dollar. Det är oklart hur många RTX-kort Nvidia sålt hittills, men 2060-korten reflekteras hur som helst inte i det fjärde kvartalets försäljning.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar