facebook_pixel
Epic Games Store finansierar delvis exklusiva spel, funderar på användarrecensioner

Epic Games Store finansierar delvis exklusiva spel, funderar på användarrecensioner

För några veckor sedan drog Fortnite-studion Epic Games igång den egna spelbutiken Epic Games Store, och effekterna på marknaden är redan kännbara. Framstående indiespel som Hades, The Pathless, Journey och Ashen (recension) är exklusiva vilket fått en del användare på bland annat Reddit att se rött.

Utöver det generella missnöjet som flera launchers förorsakar har Epic Games Store även anklagats för att vara “bokstavlig spyware”, något som fick Epic Games-chefen Tim Sweeney att uttala sig. Spyware-kommentaren grundar sig i det faktum att Epic Games Store samlar användardata, men enligt Tim Sweeney delar man inte med sig av den till utomstående parter, inte ens med de kinesiska delägarna Tencent.

– Epic säljer inte användardata till Tencent eller något annat företag. Vi delar inte med oss av det, vi säljer det inte, ej heller agerar vi mellanhänder som så många andra företag gör. Jag är grundaren och den makthavande aktieägaren hos Epic och skulle aldrig tillåta att sådana saker skulle hända.

Därtill berättar Tim Sweeney också att de Epic Games Store-exklusiva spelen (som vi nämnde ovan) inte kommer “gratis”, utan att överenskommelserna inkluderar saker som “marknadsföringsförpliktelser, finansiering av utvecklingen och vinstgarantier”. Han påpekar också att Epic Games Stores generösa vinstfördelning (Epic Games Store tar bara 12 procent av inkomsterna medan Steam fortfarande tar 30) kan “utgöra skillnaden mellan att studior ska kunna finansiera sitt nästa spel eller gå i konkurs”.

Slutligen, via Twitter, har Tim Sweeney även sagt att Epic “arbetar” på ett system för användarrecensioner på Epic Games Store, men att det i så fall skulle vara frivilligt för utvecklarna att använda då “recensionbombande och annat missbruk av systemet är ett verkligt problem”.

Här är Tim Sweeneys tweet angående användarrecensionerna.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar