facebook_pixel
Space Hulk: Tactics – Recension

Space Hulk: Tactics – Recension

Rymdstrategin Space Hulk: Tactics är värdig och ganska trogen datorspelsversion av det klassiska brädspelet, trots vissa skavanker.

Klorna skär igenom den löjligt tjocka rustningen som vore den gjord av papper. Det hela är över på ett par sekunder, och så är jag plötsligt ensam kvar – omringad av en veritabel hord av blodtörstiga monster. Space Hulk: Tactics är bra på att få en att känna sig utsatt. Ingen rustning är tjock nog.

Det är tydligen inte en lätt sak att omvandla brädspel till datorspel. Ofta blir det klumpigt, trögt och inte alls lika dynamiskt och roligt som originalspelet. Space Hulk: Tactics kommer ändå ganska nära. Cyanide har sedan tidigare lyckats helt okej med att översätta Games Workshop-brädspel i sin Blood Bowl-serie.

Spelet är förvisso lite stelt, med ett klumpigt gränssnitt och bitvis onödigt långsamt tempo. Men samtidigt fångar spelet essensen – de taktiska, hårfina bataljerna där ett bra tärningsslag är eufori, medan ett dåligt får en att åldras flera år på ett ögonblick.

Det hör helt enkelt till att skrika rakt ut i primal vrede när ett rymdmonster (en så kallad genestealer) plöjer igenom hela ditt så noggrant utplacerade försvar. Space Hulk: Tactics är som livet självt. Orättvist och extremt frustrerande, men också rätt kul emellanåt när det vill sig.

Läs också: De bästa gamingmössen

I korthet:

Vad är det?

Ett intrikat, turordningsbaserat strategispel som är troget förlagan.

Utvecklare

Cyanide Studio

Utgivare

Focus Home Interactive

Webb

spacehulk-tactics.com

Cirkapris

380:-

Pegi

16

Spelat på

Intel Core i7-6700k, 16 GB RAM, GTX 980

Kolla även in

Blood Bowl 2

Grillkvällen tog snabbt en otrevlig vändning.

Spela korten rätt

Vi har fått ett antal Space Hulk-spel genom åren. De mer actionorienterade försöken från mitten av 90-talet hade sina poänger, men de har inte åldrats så väl. Versionen som släpptes 2013 är å sin sida orimligt snustorr. Space Hulk: Tactics är i nuläget det bästa alternativet för den som vill ha lite taktiska strider mellan bepansrade rymdsoldater och slemmiga rymdvarelser.

Det finns två kampanjer – en för de mänskliga terminator-soldaterna, och en för genestealer-monstren. Den senare är bättre i nuläget, dels för att det är tillfredsställande att täppa till truten på de töntiga rymdsoldaterna, som mest tycks ägna dagarna åt att gaffla om ”ära” och ”kejsaren” i all oändlighet.

Det största problemet är dock att AI:n är så vansinnigt passiv i delar av terminator-kampanjen. Så länge du bevakar hallarna ordentligt vågar sig sällan några genestealers fram, även om de har en smärre armé på lager.

AI:n blir lite bättre i takt med att kartorna blir större och mer komplexa, men de första kapitlen är direkt triviala. Jag hoppas verkligen vi får en patch som gör genestealer-motståndet mer aggressivt.

Det allra bästa med Space Hulk: Tactics är dock potentialen i multiplayer. Spelsystemet gör sig utmärkt för uppgörelser mellan två mänskliga spelare, och det går även att skapa och dela med sig av egna kartor.

Särskilt inslaget med spelkort gör striderna intressanta. Förutom actionpoäng, som låter dig anfalla eller flytta dina pjäser, så har du även kort. De kan antingen ge bonusar av olika slag, eller så kan du slänga dem i utbyte för några extra actionpoäng. Det gör det hela mer oförutsägbart, då du aldrig kan vara riktigt säker på att du verkligen är utom räckhåll för motståndarens klor eller stridshammare.

Space Hulk: Tactics är knappast felfritt, men det säger något att jag bara måste spela en match till – trots att jag nyss satt och svor över sävliga animationer, ojämn AI och tröga kontroller. De där turordningsbaserade striderna är bara så jävla tillfredsställande.

Läs också: Achtung! Cthulhu Tactics – Recension

De var inte alls imponerande av hans nya, fina hammare.
Space Hulk: Tactics – Recension Reviewed by - .
3.75

Utslag

75%
75%
En lyckad version av brädspelsklassikern, om än med vissa brister och frustrationsmoment.

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar