facebook_pixel
De bästa moderkorten

De bästa moderkorten

Gigabyte X399 AORUS XTREME

5 499:-

Gigabyte

Marknadens kanske enda kort som till fullo drar nytta av andra generationens Threadripper och också kan hantera den extrema strömförbrukningen.

Här möter vi ett fullmatat EATX-moderkort anpassat för att hantera andra generationens extrema Threadripper-processorer. Kortet har åtta DDR4- minnesbanker med stöd för 3 600 megahertz, men ska alla banker användas ligger den maximala stabila gränsen på 3 466 MHz. Kortet har en unik förmåga att leverera stabil ström även till en överklockad processor, och dessutom lyckas Gigabyte riktigt bra att fördela den värmeutveckling som genereras.
Totalt finns fyra stålförstärkta PCIe-platser. Mellan dessa finns tre M2-platser som skyddas med ett värmeavledande skal för lång, hård diskbelastning. Vi får även sex SATA3-portar men tyvärr saknas U2-anslutning. IO-panelen är fast monterad med integrerad RGB-baserad kylfläns och vi hittar både dubbla gigabitportar samt en tiogigabits-anslutning och också ett klart bra Wi-Fi för maximal flexibilitet.
I ljudväg har kortet utrustats med AORUS AMP UP Audio Design med speciella förstärkare för hörlursuttagen, som även försetts med förbättrad rösthantering för kristallklart ljud över Teamspeak eller likande. Auros Extreme har även såväl snygg integrerad RGB samt anslutningar för både RGB och RGBW. Är AMD-gaming din grej så är detta kortet för dig.

BETYG: 94 %


MSI MEG X399 Creation

5 275:-

MSI

MSI fokuserar på extrem M2-baserad prestanda och hög överklockning i kombination med tilltalande design. 

Även MSI baserar kort på EATX för att kombinera gott om funktioner, anslutningar och kylning. Deras MEG X399-kort har en fräck design med LED-belysta kylflänsar som sträcker sig över både IO-panel, M2-platser och den övre delen av kortet, något som ger både härliga effekter och håller systemet svalt. En smart lösning är att MSI valt att integrera stöd för Corsairs RGB-lösningar.
Kortet har tre M2-anslutningar vilka MSI sedan kompletterat med ett instickskort för alltså maximalt fyra M2-enheter. När alla används nås extrem diskprestanda, men på bekostnad av en PCIe-plats. Kortet har annars fyra stålförstärka X16-platser där tyvärr den andra och tredje ligger så nära varandra att det i princip är omöjligt att gå på fyra grafikkort.
Creation har dubbla gigabit lanportar och ett bra Wi-Fi, men saknar tiogigabitsanslutning. På ljudfronten hittar vi MSI:s Audio Boost4 som ger ett utmärkt gamingljud ur både högtalare och headset. Tack vare hela 19 strömfaser, dubbla P8 och ytterligare en separat PCIe-strömanslutning är kortet både tacksamt att överklocka och fullständigt stabilt med en lång rad olika minnen. Däremot är kortet bland de mer strömhungriga vi testat.

BETYG: 85 %


Supermicro C9X299-PGF-B

4 495:-

Supermicro

När extrem stabilitet går före extrem prestanda – Supermicros kort är riktigt intressant men når inte hela vägen.

Supermicro är kanske mest kända för att ta fram moderkort för servrar och arbetsstationer, men företaget har även en bred uppsättning konsumentkort. Detta är ett av de mer extrema gamingkorten med stöd för Intels extrema i I9-segment, och upp till 128 gigabyte ram. Tyvärr är kortet inte så flexibelt när det kommer till minnesfrekvenser och vi når bara 3 200 MHz. Minnesbankerna är däremot förstärkta för bättre kontakt och stabilitet.
Kortet har fyra förstärkta PCIe-platser som är perfekt placerade för maximalt grafikutnyttjande. Utöver detta har det dubbla M2-platser med stöd för raid 0 och 1 samt dubbla U2- och totalt sex
SATA3-anslutningar. Dessvärre finns ingen extra kylning av dessa, så separata kylflänsar kan vara värda att satsa på.
På nätverkssidan har Supermicro kompletterat den vanliga gigabitporten med en femgigabitsport. Varför man inte valt att gå fullt ut till tio är svårt att svara på. Den klart klenaste delen på kortet är det integrerade ljudet. Visserligen stöds fullt 7.1, men trots detta ger oss kortet inte den rätta rumsuppfattning man behöver i många spel. Trots kortets enorma stabilitet får vi därför inte riktigt rätt gamingkänsla.

BETYG: 70 %


Q&A

AMD kontra Intel?

Under årens lopp har det alltid varit lite av ett pris/prestandakrig mellan Intel och AMD där den sistnämnda kombattanten i först hand lockat hängivna gamers med ett lägre pris. Allt sedan AMD lanserade sin Ryzen-familj av processorer har spelreglerna förändrats. AMD är numera minst lika bra, i flera fall bättre jämfört med Intel sett till pris, prestanda och funktioner. I skrivande stund finns fyra olika plattformar: Intels 370 för ingångs- till high end-användare och X299 för extremanvändare respektive AMD:s AM4 för ingångs- till high end-användare samt TR4 för extremanvändare.

 

Nyttan av multipla kärnor

En gång i tiden var det bara processorns frekvens som räknades, men numera har både Intel och AMD börjar tävla i antal kärnor och trådar som processorn kan utrustas med. Vad som är viktigt att tänka på utifrån ett gamingperspektiv är att långtifrån alla spel drar nytta av alla de kärnor som erbjuds, vilket gör att en processor med färre kärnor och högre frekvens många gånger kan vara ett avgjort bättre val för spel. Detta beror dock på vad du spelar, så det är viktigt att kontrollera innan du påbörjar ditt bygge. Vad som däremot gynnar alla områden är antal PCIe-banor, och processorer med flera kärnor har även normalt flera banor (se nedan).

 

Hur är det med värmeutveckling och stabilitet?

Ju fler kärnor en processor har och framför allt i kombination med högre frekvenser, desto högre strömförbrukning och varmare system. Ska du sedan även överklocka processorn så kan både strömförbrukning och värmeutveckling snabbt skena iväg till farliga nivåer. Med ökat krav på högre spänningsmatning till processorn krävs även speciella kretsar och rätt strömfaser, och det är här vi ser nyttan av de riktiga high-end korten som i de flesta fall är konstruerade för att hantera liknande belastning och värme. Vidare rekommenderar vi alltid att vattenkylning eller extrem luftkylning avvänds om du planerar att överklocka ditt system, oavsett plattform.

 

Har jag nytta av flera PCIe-banor?

Förutom att nyare processormodeller kommer med flera kärnor så har de även flera PCIe-banor. Enkelt utryckt ger det oss möjligheter att använda flera grafikkort vilka alla går med full bandbredd, samtidigt som vi kan använda höghastighets-M2-diskar där vi laddar vårt OS och våra spel. Eller enklare: med flera PCIe-banor kan fler enheter och komponenter anslutas med högsta tillgängliga hastighet.

Läs också: Månadens hårdvara


Sidor: 1 2

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar