facebook_pixel
The Walking Dead: The Final Season Episode 2 – Recension

The Walking Dead: The Final Season Episode 2 – Recension

The Walking Dead: The Final Season – Suffer the Children är fortsättningen på ett slut som förmodligen aldrig kommer.

Det mest drabbande med Robert Kirkmans serieböcker om The Walking Dead är hur plötsligt döden kommer, och hur obevekligt tiden rusar vidare utan hänsyn. Varken karaktärerna eller vi som läsare får någon tid att sörja. Tillvaron fortsätter som om inget hade hänt – allt medan de överlevande nöts ner bit för bit tills det bara är spillror kvar.

Telltale Games har, särskilt i första säsongen, lyckats återskapa detta i sin version av The Walking Dead. Det mänskliga tränger igenom trots, eller kanske på grund av, de skoningslöst tragiska och omänskliga missöden karaktärerna måste genomleva. Att döden är ständigt närvarande gör den inte mindre outhärdlig eller förödande.

Det här skulle bli sista säsongen av Telltales The Walking Dead. Vi skulle få ett slut på Clementines historia. Men katastrofen slog till, som blixten från en klar himmel. Telltale är på väg att lägga ner, och har abrupt avskedat alla som arbetar med serien. Ljuset i slutet av tunneln tycks ha slocknat, och möjligheten till en fortsättning är i nuläget högst osäker.

Läs även: The Walking Dead: Final Season Chapter 1 – recension

I korthet:

Vad är det?

Förmodligen det allra sista vi ser från Telltale som spelstudio.

Utvecklare

Telltale

Utgivare

Telltale

Webb

telltale.com

Cirkapris

450:-

Pegi

18 år

Spelat på

Intel Core i7-6700k, 16 GB RAM, GTX 980

Kolla även in

Life is Strange 2

De små, ömma stunderna känns mest genuina.

Oavslutat

På ett vis är det närmast logiskt att det slutar så här, mitt i berättelsen. Precis som spelets karaktärer får det inte chansen att ta farväl ordentligt. Döden kommer sällan eller aldrig med tjusigt hopknutna trådar och en tillfredsställande upplösning som kan ge sinnesfrid.

Men vi vill inte ha metaironisk logik, så klart. Vi vill ha slutet på berättelsen om vår Clementine, och vi vill se hur det går för AJ. På ett sätt känns det nästan som om jag som spelare är den som gått bort. Berättelsen fortsätter egentligen, men jag är inte där för att uppleva den. Clementine är så pass mänsklig att det är svårt att föreställa sig att hennes berättelse inte fortsätter – även om jag inte är där.

Det känns olustigt i maggropen att spela igenom det här kapitlet med vetskapen att Clementine, och alla runt henne, redan är borta. Det är som att möta spöken som inte vet att de redan tillhör det förflutna, och som dröjer sig kvar lite längre än de egentligen får.

Narrativet svajar förvisso fortfarande emellanåt. Karaktärer som den välkammade, plågade yngling som viskar fram klichéer om hur hemskt det är med våld, och en del lite väl enkla lösningar på komplicerade relationer, känns inte helt färdigtänkta. Men helheten griper tag. Efter de omskakande händelserna i första delen är relationerna såriga och motstridiga. Clementine gör sitt yttersta för att skydda AJ, som i sin tur måste brottas med vilsenhet och en självbild som hela tiden hotar att dra ner honom i mörkret.

Jag kommer på mig själv med att hela tiden, förmodligen förgäves, hoppas att Clementine ska få det lyckliga slut hon förtjänar. Jag känner med henne, och bryr mig så förtvivlat mycket om henne, en sista gång. Innan eftertexterna börjar rulla och hon flyter ut i intet och försvinner. Utan ett riktigt farväl.

Läs också: Telltale “jobbar aktivt” för att kunna avsluta The Walking Dead

Har ljuset brunnit ut för gott?
The Walking Dead: The Final Season Episode 2 – Recension Reviewed by - .
4

Review Overview

80%
80%
Ett gripande kapitel i en för närvarande oavslutad bok. Vi kommer sakna Clementine.

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar