facebook_pixel
Mount & Blade II: Bannerlord – Hands on

Mount & Blade II: Bannerlord – Hands on

Snabba cash i den medeltida sandlådan i efterlängtade Mount & Blade II: Bannerlord.

TESTAT

Hur har du lyckats få så mycket pengar?” frågar den ansvariga i båset till Mount & Blade II: Bannerlord när jag är färdig med min Gamescom-session. Trafficking, min gode man. Jag har tjänat tusentals genom att slåss mot banditer och sälja fångar. En snubbe betalade mig också för att neutralisera bandithotet, och jag stal en rustning till mig själv. Jag tjänar pengar mest överallt.

Det är uppfriskande att släppas ner i den medeltida sandlåda Mount & Blade II: Bannerlord utgör utan några som helst krav. Det finns ingen ärkedemon att fälla eller några ondskefulla konungar att störta. Jag är fri att istället jaga efter rikedomar och bättre byxor. Du kan hyra krigare och slåss sida vid sida med dem i tredjepersonsstrider, och som legosoldat får du ta jobb hos vem du helst behagar. Du kan kliva in i en stad och stövla fram till en uppdragsgivare, eller välja dem via en meny för att spara tid. När du slutför uppdragen gillar de dig alltmer, och du kan hyra skickligare krigare. Soldater levlar efter strider och utvecklas till bättre trupper med tiden.

Uppföljaren ser mycket bättre ut än första spelet, men är alltjämt charmigt enkelt jämfört med moderna rollspel med liknande ton så som Kingdom Come: Deliverance. Snarare än grafiskt lullull utlovar Mount & Blade II: Bannerlord frihet. Du rör dig mellan städerna på en karta över Calradia som känns som en världskarta i jrpg:s. Kringströvande trupper reprsenteras av ensamma soldater eller ryttare. Köpmän reser mellan städerna som små brädspelspjäser. Om du står stilla fortsätter sandlådan att svärma kring dig. Tiden finns inte för att djupdyka i Bannerlords mest ambitiösa inslag, men du kan gå ut i krig med enorma arméer och belägra slott via massiva fältslag. I början är du dock en helt vanlig medborgare. Jag kunde ha klivit in i turneringar för att vinna pengar och gillande, eller jag kunde ha anslutit till stadens kriminella fraktioner. Istället spelade jag som kringströvare som hjälpte den lokala milisen att stävja banditerna.

Läs också: Vi köttar i Doom Eternal

Adrenalinet!

Dödligt viftande

För Mount & Blade: Warband-spelare kommer striderna kännas välbekanta. Från hästryggen håller jag inne musknappen för att ladda upp ett slag, som jag släpper loss vid precis rätt ögonblick för att klyva fienden. Hästens fart spelar in i slagets kraft, och döden garanteras om jag hugger i området kring huvudet. Att slåss kräver varsam markörkontroll då slag inte följer eller låser fast vid måltavlor. Du kan röra din kropps vinkel och fötter för att säkerställa träff. När fienden svingar svärdet mot dig justerar du kroppsvinkeln för att se till att slaget missar dig, eller träffar din sköld. Viftandet och de frånkopplade benrörelserna får striden att kännas desperat (och se ut därefter) men skicklighet är viktig. Den stora samlingen vapen, sköldar och rustning skapar också meningsfull variation mellan trupperna. Dina enheter slåss i olika trupper du kan styra, till viss del, med kommandon. Detta till trots är striderna ganska kaotiska, men det är också vad du kan vänta dig från banditer och en hastigt sammansatt milis.

Det finns rikligt med underhållande små ögonblick. När du vinner en strid genom att döda eller få fienden på flykt stannar din amatörarmé upp och jublar som om de vunnit en fotbollsmatch. Jag gick till en stad för att möta upp med några kriminella typer på en skum bakgata, som man gör. Jag fann dem båda stirrandes på en husvägg. När jag frågade dem gav de mig exakt samma dialogparagraf om att vara lojal mot sin gängledare. Mount & Blade har alltid varit lite ostadigt, men det är också en del av varför spelen tilltalar så. Uppföljaren tycks vara fast besluten att berätta spelardrivna historier i en levande sandlådevärld.

Utvecklare

Taleworlds Entertainment

Utgivare

Taleworlds Entertainment

Webb

Taleworlds

Release

Ej fastställt

Läs också: Assassin’s Creed Odyssey

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar