facebook_pixel
Månadens hårdvara del 2

Månadens hårdvara del 2

Vi testar det senaste i hårdvaruväg.

M2-SSD+KYLARE

Adata XPG SX6000 + Storm

Ca 799:- + 269:- | XPG

Hög, kontinuerlig drift med separat RGB-kylare.

Detta är i grunden en M2-baserad lagringsenhet som tagits fram som ett konkret alternativ till traditionella SSD-enheter, detta då SX6000 ligger i samma prissegment som just SSD, men med en snudd på dubblerad prestanda. Enheten använder sig bara av två PCIe Gen3-banor och använder 3D nand som kombineras med SLC caching och DRAM buffer, för en extremt jämn dataöverföring och blixtsnabb respons.

Med läsprestanda på 1 000 MB/s och skrivprestanda på över 800 MB/s laddas det mesta spelrelaterat omedelbart och du skaffar dig viktiga millisekunders försprång gentemot alternativa lösningar – och konkurrenter online. Då SX6000 inte heller kräver mer än två PCIe-banor ges mer utrymme åt multipla grafikkort och USB3.1 Gen2-anslutningar. Man får däremot acceptera att det negativa med att inte utnyttja fyra banor är att prestandan hamnar klart efter vassare M2-enheter.

Enheten har fem års garanti och kombineras med fördel med XPGs nya M2-kylare Storm. Denna lilla, men extremt effektiva kylfläns fästs ovanpå M2-enheten och ger oss en kombination av extra passiv och aktiv kylning, tack vare en integrerad fläkt som vi kan styra från moderkortet. Därutöver har XPG lyckats med konststycket att integrerad en RGB-lösning vilket samtidigt höjer synintrycket på vilken rigg som helst.

Storm är även ett grymt alternativ till alla formar av M2-enheter. Vi har testat den ihop med flera modeller som under normal, tung belastning, stryper sin prestanda på grund av för hög värmeutveckling. Med XPG Storm sänker vi temperaturen med upp till 12 grader och kunde ligga på 100% konstant belastning.

75 %

Läs också: De bästa gamingmössen


MÅTT: 22 x 80 x 3,5 mm
VIKT: 8 g
KONTROLLER: Realtek
FLASHTYP: 3D TLC
PRESTANDA: Läs: 1 000 MB/s, skriv 800 MB/s
ANSLUTNING: M2, PCIe Gen 3 x 2
FORMFAKTOR: 2280
KAPACITET: 256 GB
GARANTI: 5 år
MÅTT, KYLARE: 81,5 x 24,55 x 23,1 mm
VIKT, KYLARE: 27,8 g
STRÖMKRAV: 10,5-12 V
KYLNING: Aktiv + passiv

SKÄRM

MSI Optix MPG27CQ

Ca 5 800:- | MSI

För första gången får vi en logisk RGB-funktion på en suverän skärm.

MSI har en mycket bred produktportfölj när det kommer till datorkomponenter och gamingsystem, och tack vare kunskapen från dessa båda områden har man tagit fram en av de bästa och visuellt mest imponerade gamingskärmarna på marknaden i skrivande stund.

Skärmen som är på 27 tum kommer med en svängd display, vilket ger en omslutande upplevelse som dessutom blir ännu bättre om två eller tre skärmar placeras bredvid varandra. En stor del av detta beror på den minimala sidoramen som knappt märks. Skärmen har en mycket hög konstruktionskvalitet och kombinationen med den borstade aluminiumlooken och kanonfin RGB-belysning (som på baksidan är utformad som en digital blixt) går tvärs över skärmen från topp till botten. På framsidan består belysningen av fem långsmala LED-bars som effektivt ger en  matchande spelkänsla överlag.

MPG27CQ har en upplösning på 2560 x 1440 och jobbar med 144 hertz och responstid på 1 millisekund. På anslutningssidan hittar vi en DP och dubbla HDMI samt två stycken USB3.1-portar. Bäst av allt är dock spelprestandan med mycket fin färgåtergivning och underbar respons samt en bildkvalitet som ligger i absoluta toppskiktet. Det enda vi anmärker lite på är att ljusstyrkan tenderar att variera över skärmen vilket i vissa, framför allt lite snabbare, spel blir störande.

Sedan den biten som blir klart jobbigast för de flest: prislappen. För trots att både konstruktions- och skärmkvaliteten är mycket hög är det svårt att motivera ett pris på knappa 5 800 kronor, framför allt som det finns alternativa lösningar med likvärdig prestanda till lägre pris. Oavsett detta måste vi ändå hylla MSI som har tagit fram en riktig toppenhet.

85 %


MÅTT: 612 x 555,8 x 379 mm
VIKT: 7,6 kg
JUSTERING HÖJDLED: 0-120 mm
ROTATION: -40 till +40 grader
TILT: -5 till +20 grader
ANSLUTNING: DP, 2 st HDMI
USB: 2 st USB 3.1 gen 1
NTSC/SRGB: 100 %/115 %
BÖJNING: 1 800 R
PANELTYP: VA
RESPONSTID: 1 ms
SKÄRMSTORLEK: 27 ”
UPPLÖSNING: 2 560 x 1 440

CHASSI

Corsair Carbide SPEC-06 RGB

Ca 1 035:- | Corsair

Corsair har lyckats med konststycket att ta fram ett för klassen mycket prisvärt gamingchassi med det lilla extra.

Detta är ett kompakt och extremt lättarbetat chassi med gott om smarta lösningar. Chassit mäter 465 x 462 x 215 millimeter och rymmer moderkort på upp till ATX-format. I detta utrymme ryms grafikkort på upp till 370 millimeter, processorkylare med en höjd på 170 millimeter och PSU med en maximal längd om 180 millimeter. Vi får så klart även sju expansionsplatser, något som gör det mycket rymligt för sitt format.

Chassit är konstruerat med en stor mittkammare som håller nätaggregatet helt avskilt. Det ger ett mycket renare och snyggare intryck genom den härdade glasdörr som täcker sidan. Bakom denna finns ett ganska stort utrymme för kabeldragning samt placering av upp till fyra 2,5-tumsdiskar samt undertill ytterligare två 3,5 tums-dito.

Totalt får vi rum med sex 120-millimetersfläktar varav två är inkluderade, men vi kan även placera en 360 millimeter stor radiator i fronten, en 240 mm-radiator i toppen och en 120 mm-radiator baktill, något som ger oss en enorm flexibilitet när det kommer till kylning. Tack vare den öppna interna konstruktionen transporteras dessutom varmluften snabbt ut. Enheten är som byggd för riktig racingprestanda.

Vi avslutar med det bästa, och det är fronten på chassit. Carbide har nämligen utrustats med en svängd, lutande L-formad RGB-belysning som styrs av en integrerad trestegskontroller där vi kan matcha olika effekter och hastigheter. Självklart finns här även toppmonterade USB3-portar samt anslutningar för mic och headset. Det enda vi egentligen saknar är en typ-C-port och möjligheten att koppla belysningen till Corsairs Commander Pro-lösning.

90 %


MÅTT: 462 x 456,8 x 215 mm
FÄRG: Vit, svart
MAX ANTAL FLÄKTAR: 6 st 120 mm
RADIATORSTÖD: 360 + 240 + 120 mm
RGB-ZONER: Fronten
MAX ANTAL DISKAR: 4 st 2,5 “, 2 st 3,5 ”
ANTAL EXPANSIONSPLATSER: 7 s

MODERKORT

Asrock H370M-ITX/ac

Ca 1 299:- | Asrock

Asrock visar att ett highend gamingmoderkort vare sig behöver vara stora eller dyra.

Detta är ett av de mest intressanta moderkort som vi testat på länge. Många av oss vet hur det är att släpa på stora tunga system till lanhelgen, men med Asrock H370M-ITX/ac är detta problem som bortblåst. Kortet är i ITX-format, vilket visserligen sätter vissa begränsningar, men Asrock har verkligen lyckats fylla det till bristningsgränsen.

H370M stödjer senaste, åttonde generationens Intel-processorer, och tack vare en effektiv 6-fasers strömhantering så kan vi till och med köra Intels specialvariant av I7-serien. Till detta får vi dubbla DDR4-kanaler för upp till 2 666 MHz och 32 gigabyte minne. Kortet har totalt sex SATA3-platser och en Ultra M2 för maximal diskprestanda och minimal latens.

Därtill har Asrock lyckats inlemma både dubbla gigabit-lanportar och fullgott WiFi samt godkänt 7,1-ljud. Den enda verkliga begränsningen finner vi i grafikmöjligheterna då kortet bara har en PCIe-plats. Denna är däremot stålförstärkt och klarar riktigt kraftfulla grafikkort. Kort och gott ett grymt kort för den mobila gamern, eller varför inte till ett mindre men kompetent system i stugan?

90 %


FORMAT: ITX
CPU-STÖD: Upp till 95 W
SOCKEL: 1151
CAS: 16
CHIPSET: H370
MINNE: 2 st DDR4 2 666 MHz
LAGRING: 6 st SATA 3, Ultra M2
PCIe: Gen 3 x 16
LJUD: ALC 892
NÄTVERK: 2 st gigabit-lan, Intel AC WiFi

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar