facebook_pixel
För första gången består spelbranschen av över 20 procent kvinnor i Sverige

För första gången består spelbranschen av över 20 procent kvinnor i Sverige

Varje år har Dataspelsbranschen för vana att sammanställa rapporten Spelutvecklarindex, som kartlägger spelbranschens utveckling i Sverige. Under gårdagen hade årets upplaga premiär hos NASDAQ OMX Nordic i Stockholm, och det rapporteras fortsättningsvis om en ökande tillväxt.

Den fullständiga rapporten hittar du här, och sammanfattningsvis kan vi konstatera att de svenska spelutvecklarnas omsättning växte till 14,7 miljarder kronor under 2017 (en ökning med 17 procent) och att branschen, för första gången, nått upp till 20 procent kvinnor (totalt 1041 heltidstjänster, en ökning med 241 personer eller 30 procent jämfört med 2016). Sysselsättningen ökande i sin tur med 24 procent (med 1047 heltidstjänster, till totalt 5338 anställda, nästan en fördubbling i antalet nyanställningar jämför med 2016) och hela 61 nya bolag har tillkommit, vilket ger totalsiffran på 343 aktiva företag, en ökning med 22 procent.

Med andra ord går det rätt bra för den svenska spelbranschen just nu, och vi på PC Gamer önskar alla inblandade och alla aspirerande spelutvecklare stor lycka och välfärd även under de kommande åren. Skål!

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar