facebook_pixel
FIFA 19

FIFA 19

FIFA 19 levererar gedigen, lyxförpackad fotboll som väger upp bristen på kreativitet med bländande tekniskt spel.

FIFA 19 tar inga onödiga risker. Mer än att öka på målskörden är det upptaget med att inte släppa in något bakåt. Och, förstås, att dra in enorma mängder pengar. På vis är FIFA-serien en ganska så perfekt gestaltning av en storklubb. Här finns mycket kvalitet, men i slutänden handlar det lite för mycket om pengar.

Om jag låter cynisk så är det för att fotbollsvärlden de facto är sjukt cynisk. Det är sen gammalt. Men det är också en fantastisk sport, och det framkommer trots allt i FIFA 19. Om du inte spelat serien på några år så är det ett utmärkt spel. Det är det i ärlighetens namn om du, som jag, spelat varenda utgåva de senaste 15 åren också. Om än lite väl bekant.

Om karriärläget är din favorit (det är definitivt min) så kan du nog bli besviken – för där har knappt hänt ett smack. Det är i princip exakt samma som förra året, och året dessförinnan också för den delen. Storyläget börjar också stagnera något, trots försök att variera med mer fokus på andra karaktärer utöver ständige floskelmakaren Alex Hunter. Det är mest en tillrättalagd, förutsägbar såpa som pendlar mellan töntigt drama och inställsamma hyllningar av storstjärnor. Det har fortfarande sina stunder, men det är utdraget och ojämnt.

Även i FUT-läget är nyheterna få, men det spelar nästan ingen roll. Jag vet att det är populärt, men för mig är det bara en vämjelig sörja av deprimerande mikrotransaktioner.

Läs också: Football Manager 2019 släpps snart

I korthet:

Vad är det?

Ett påkostat fotbollspel med viss känsla av deja vu.

Utvecklare

EA Sports

Utgivare

EA

Webb

easports.com

Cirkapris

500:-

Pegi

3 år

Spelat på

Intel Core i7-6700k, 16 GB RAM, GTX 980

Kolla även in

Football, Tactics and Glory

Skotten kan nu tajmas med ett extra knapptryck.

Avspark

Istället är det, förvånansvärt nog, det trötta gamla Kick off-läget som bjuder på de roligaste nyheterna. Bland annat kan du där spela utan regler, vilket är kaotiskt underhållande. Allra bäst är nog överlevnadsläget där en av dina spelare försvinner varje gång du gör mål. Det tillför en intressant taktiskt dimension.

Även på planen har vi fått vissa förändringar. Till en början var det lite svårt att sätta fingret på vad det var, men framför allt bollkontrollen känns bättre i år. Det kräver lite övning att få pli på, men det går att göra snygga dribblingar och petningar. Överhuvudtaget är spelet fokuserat på det tekniska spelet, med snabba passningar och att söka öppningar i försvaret. Att försvara känns för övrigt också bättre än förra året, och handlar mer om timing än om att kötta på med starka spelare – även om det fysiska spelet också känns bra.

Skotten har fått ett nytt system där du kan trycka en andra gång på skjutknappen. Om du tajmar det rätt får du en fullträff, men gör du fel blir det en patetisk tåfjutt. Det tillför egentligen inget, och det går dock bra att ignorera systemet helt, då skottsystemet funkar som vanligt om struntar i det andra knapptrycket.

FIFA 19 är för all del riktigt gediget. Det passar runt bollen tryggt och säkert i sidled, men det hade inte skadat med lite mer offensiv sprängkraft.

Läs också: De bästa ultra-wide-skärmarna

Ronaldo ångrade bittert att han försökt gå ner i spagat.

FIFA 19 Reviewed by - .
3.85

Utslag

77%
77%
Välgjord och slipad fotboll som hade vunnit på att våga lite mer.

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar