facebook_pixel
Desperados 3 – Hands on

Desperados 3 – Hands on

TESTAT

Commandos-seriens hemmafesthångel med Shadow Tactics har resulterat i en vacker bastard. Desperados III är dess namn.

Jag träffar Dominik Abé, creative director för Shadow Tactics: Blades of the Shogun och grundaren av Mimimi Productions. Jag erkänner att jag bara nått halvvägs genom kampanjen. ”Det är ganska svårt”, säger jag. ”Förlåt”, skrattar han. Han behöver inte be om ursäkt. Shadow Tactics tankar inspiration från den gamla skolans kompromisslösa stealth-spel som Commandos och Desperados.

Med tanke på hur gärna Shadow Tactics skyltar med sina influenser tycks Mimimi vara den perfekta studion att återuppliva Desperados-serien. Jag får se en genomgång av en bana i det kommande spelet Desperados 3 där den nya profilen Hector räddas av den återvändande veteranen Cooper under ett barslagsmål. Efter att ha gjort sig av med motståndet i en mellansekvens tvingas paret tassa förbi busarna utanför baren.
Tonen ljuder av den klassiska strategivästernserien (för det är ett ord) men stilen och hur det framställs påminner om Shadow Tactics, även om Edoperiodens japanska byggnader fått maka på sig för ett intrikat detaljerat Vilda västern. Hector spelas till och med som en kombination av Shadow Tactics-karaktärerna Yuki och Mugen. Han är en tungt utrustad snubbe kapabel att bära två utslagna motståndare, och kommer rustad med ett hagelgevär som kan göra massiv skada, men kan också placera ut björnfällor för att snärja de patrullerande vakterna.
Fokus i Desperados 3 tycks ligga mer på att nyttja en kombination av karaktärer. Hector kan placera ut fällor, men du måste också använda Coopers visselpipa för att locka vakterna till dem. Och, helt i linje med genren, blir saker och ting snabbt komplicerade med öppna områden där synkroniserade attacker för att ta ner fienderna krävs, och där bepansrade skurkar kan skydda sig mot Coopers kastkniv.

Läs också: Vi recenserar Bard’s Tale IV

Liksom i Shadow Tactics (och verkliga livet) för dina förmågor oväsen.

Vilda, fria västern

Efter att ta de smitit från baren kommer Hector och Cooper ut i staden. Detta är en ”civil” zon, där duon kan utforska utan att behöva oroa sig för fienden.
– I en Vilda västern-stad drar en beväpnad cowboy inte så mycket uppmärksamhet till sig, förklarar Abé. Bara om du gör något misstänksamt – dödar du någon reagerar folk – men så länge du knallar runt utan att göra något är du säker.
Detta var en av de stora bitarna vi såg som skilde Desperados 3 mest från såväl de båda föregångarna och Shadow Tactics.
– Ja, det är ganska nytt för genren, berättar Abé. Tidigare har du bara haft alternativet att maskera dig själv. Här har vi möjligheten till andra förutsättningar, för det vore märkligt i en Vilda västern-stad om alla började skjuta hejvilt på mig.
Hector anlitar Cooper för att döda en lista med måltavlor. På kartan finns flertalet människor som ska tas av daga, men vi fokuserar på ägaren av den lokala bordellen. Medan Cooper och Hector utforskar tjuvlyssnar de på dialoger som hintar om sätt att ta sig an måltavlorna. Vi får veta att laudanum göms i glädjehuset, och att ägaren gillar att supa. Om duon kan stjäla opiumdropparna kan de spetsa ägarens whiskey och därigenom förgifta henne. De kan också försöka infiltrera byggnaden för att döda kvinnan direkt.
– Det beror på kartan men för det mesta har vi åtminstone två stora tillvägagångssätt, förklarar Abé. Jag menar verkligt stora där du liksom ”Jag spelade kartan och lämnade hela den här delen outforskad”. Det finns mycket frihet och omspelningsvärde.
Jag gillar denna evolution av realtidsstrategiska taktiska stealthspel. Det långsamma, eftertänksamma tempot (och utmaningen) är intakt, men actionfokuserade stealthspel som Hitman slängs också in i mixen. Desperados 3 må komma från den gamla Commandos-skolan, men det innebär inte att det inte kan utveckla och förbättra genren.

Läs också: De bästa ultra wide-skärmarna

Utvecklare

Mimimi Productions

Utgivare

THQ Nordic

Webb

Mimimi Games

Release

Ej fastställt

 

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar