facebook_pixel
De bästa ultra wide-skärmarna

De bästa ultra wide-skärmarna

Gaming utan en bra spelskärm är som att äta vitlöksbröd utan vitlök. Fattigt.

En av de absolut viktigaste enheterna, eller kanske till och med den viktigaste när det kommer till gaming, är skärmen. För vad är meningen att satsa på en grym dator med den senaste grafiken om vi inte har något som klarar att visa resultatet på ett bra sätt? Dessutom är skärmen och dess kvalitet många gånger den avgörande faktorn mellan vinst och förlust, mellan att skjuta eller att skjutas. En gamingskärm måste kunna återge färger på rätt sätt, det svarta måste vara svart men samtidigt
erbjuda tillräckligt många nyanser av grått och vitt för att vi ska kunna urskilja våra fiender som smyger i bakgrunden. En skärm måste även ha den prestanda och svarstid som krävs för att allt ska kunna ske i realtid, utan fördröjning och utan bildförvrängning. Till detta så vill vi även ha en skärm som kan visa så mycket som möjligt av det som finns runt omkring oss, för att på detta sätt skaffa en fördel gentemot våra kombattanter. När du har allt detta – då har du rätt skärm för dina behov. Vi har kastat in sju av marknadens bästa ultra wide-skärmar på marknaden i ringen. Bara en kan vinna.

Läs också: De bästa 2.1-ljudsystemen


Acer Predator Z35

10 800:-

Acer

En snygg lösning med intressanta specifikationer.

Acer Predator Z35 är en skärm som faktiskt finns med olika specifikationer beroende på var i världen du bor. Vår modell är en klart snygg, svart skärm med röda fotställ som gör att skärmen ser ut som lite av en robot. Skärmen är på 35 tum och är utrustad med g-syncteknik och även vad som kallas för ULMB som minskar suddighet vid framför allt snabbare bildskiftning.
Z35 har en högsta upplösning på 3 440 x 1 440, men ska du komma upp i högsta frekvens, ett 200 hertz överklockningsläge, är skärmen begränsad till 2 560 x 1 080. Ska vi vara helt ärliga så uppnås bäst bildkvalitet oftast vid 144 hertz. Modellen har både HDMI- och DP-ingång och kan justeras i höjdled samt tiltas för bäst komfort.
Predator använder en VA-panel och vid rätt upplösning och frekvens har bilden en grym kontrast och djup med riktigt bra färgåtergivning som passar för alla former av spel. Därtill får vi även godkända högtalare på totalt 18 watt.

BETYG: 80 %


AOC AG352UCG6

9 500:-

Aoc

AOC höjer ribban och presenterar en riktigt intressant gamingskärm för Nvidia-fans.

AOC är i första hand kända för lite enklare skärmar, men med nya AG352UCG6 lyfter företaget nivån och tar på allvar upp jakten på de mer kända toppskärmarna. Enheten kombinerar mattsvart, silver och rött på ett snyggt sätt. Skärmen är lätt att installera och kan justeras i alla led. AOC har till denna modell satsat på G-synctekniken och erbjuder uppdatering om 120 hertz vid 3 440 x 1 440 över den 35 tum stora skärmen.
Bilden är klart över förväntan och vi blir lika imponerade över färgåtergivningen och detaljrikedomen som av sättet som skärmen hanterar de mörkare partierna, där vi direkt ser när fienden smyger på även om vi ibland upplever vissa korsningar i skuggpartier. AOC:s modell har integrerade högtalare men dessa är inte något att ha. Däremot finns en anslutning av headset på undersidan vilket är ett klart bättre alternativ.
Den enda klara nackdel som vi upplever är att skärmen är framtung när den ska flyttas och även vid tiltning framåt, vilket ger en viss instabilitet.

BETYG: 80 %


Asus PG34Q

10 000:-

Asus

En svängd IPS-skärm med imponerande egenskaper.

Asus har med PG34Q inte marknadens högsta frekvens, den jobbar bara i 100 hertz. Asus visar dock tydligt med denna 34-tums IPS-skärm att frekvensen är långt ifrån allt. Tack vare en extremt hög färgmatchning, precis bildåtergivning, minimal (i princip noll) förvrängning och ett lågt blåljus får vi här en bild- och gamingupplevelse i världsklass. En anledning till detta är att skärmen jobbar med 10-bitars färg och 100 % sRGB-färggammut.
PG34Q har en högsta upplösning på 3 440 x 1 440 och extremt tunna sidokanter vilket faktiskt gör det möjligt att bygga på med ytterligare en enhet som så önskas. Skärmen går att justera så väl på höjden som roteras och tiltas och har också en smart kabeldragning samt den numera välkända foten med den projicerande ROG-ljuseffekten, som vi även kan skräddarsy med vår egen logga.
Utöver detta inkluderar Asus även flera smarta tekniker och lösningar som hjälper oss under vårt spelande. Detta är utan tvekan en riktigt komplett skärm med fokus på gamers med proffskrav.

BETYG: 90 %


BenQ EX3501R

8 650:-

Benq

En HDR-kapabel skärm med gott om anslutningar.

Detta är en intressant 35-tummare baserad på freesync-teknik. Skärmen har ett silverbaserat fotställ som är ganska begränsat då det inte går att vrida och har en begränsad justeringsmöjlighet, enbart i höjdled. Däremot kommer enheten med flera anslutningar; här får vi både dubbla HDMI-, en DP- och en USB-C port vilket gör det enkelt att ha flera datorer och konsoler anslutna samtidigt. Däremot har skärmen inga integrerade högtalare.
EX3501R jobbar med en maximal frekvens på 100 hertz och har en högsta upplösning på 3 440 x 1 440. Med det som gör skärmen mest intressant är att den stödjer HDR och när vi spelar spel som stödjer detta så blir bildupplevelsen riktigt vass, med extremt livliga färger och ett ljus och detaljrikedom som verkligen lyfter spelen. Tyvärr är inte upplevelsen lika imponerande när vi kör SDR-spel. Inte för att den är dålig men BenQ når inte lika långt här. Framför allt måste vi säga att denna skärm absolut bör köras på ett AMD-baserat grafikkort för att komma till sin rätt.

BETYG: 75 %

Ordlista

DP++

En standard inom displayport som gör att ett grafikkort som följer denna standard kan anslutas till en skärm med såväl DP som DVI, HDMI och även VGA med rätt adapter.

Upplösningslathund

Olika skärmar jobbar med olika upplösningar vilka ibland benämns med just den specifika upplösningen, men ibland bara med beteckningen. Nedan följer en lathund över de vanligaste kombinationerna.
Beteckning       Upplösning     Bildförh.
Full HD (FHD)    1 920 x 1 080  16:9
WUXGA            1 920 x 1 200  16:10
Ultra-wide HD    2 560 X 1 080  21:9
(UWHD)
QHD              2 560 x 1 440  16:9
WQXGA            2 560 x 1 600  16:10
Ultra-wide QHD   3 440 x 1 440  21:9
(UWQHD)
Super ultra wide 3 840 x 1 080  32:9
Ultra HD 4K      3 840 x 2 160  16:9
5K               5 120 x 2 880  16:9
Ultra HD 8K      7 680 x 4 320  16:9

MPRT

Även kallat svarstid eller responstid. Enkelt uttryckt säger detta värde hur lång tid det tar för varje pixel att ändra färg. Tiden mäts i millisekunder och värdet bör vara så lågt som möjligt på en gamingskärm.

Sidor: 1 2

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar