facebook_pixel
De bästa 2.1-ljudsystemen

De bästa 2.1-ljudsystemen

Med rätt ljud hör du fienden innan du ser dem – och innan de hör dig.

Mer eller mindre alla datorer har idag stöd för ljud antingen direkt integrerat om det är en bärbar, eller via hörlurar alternativt externa högtalare i olika format. Grunden för att använda ljud är så klart att vi tillför en dimension av upplevelse oavsett om det gäller film, musik, livesamtal eller annat. Som gamer ställs dock lite andra krav. Ljudet är inte bara till för att vi ska uppleva ljudeffekter; det primära syftet med ljud är att vi ska få en så verklighetstrogen upplevelse av spelet vi lirar för stunden och detta oavsett om det är fps, racing eller e-sport. Med rätt ljudkort och rätt högtalare hör du på vilken sida dina motståndare tänker köra om dig, du hör när kvisten från en oförsiktig sniper knäcks och du kan känna hur publiken hejar fram dig och ditt lag under fotbollsturneringen. Kort och gott, rätt ljud tar spelet från bara ett spel till en helt ny nivå av upplevelse. Därför har ni här de bästa 2.1-ljudsystemen just nu.

Läs också: De bästa grafikkorten i olika budgetklasser


Bose Companion 5

3 900:-

bose.com

Trots några år på nacken visar Bose Companion 5 hur ett väl avvägt ljud ska låta.

Vårt första system kommer från Bose och detta kit har faktiskt funnits på marknaden i över ett decennium. Trots detta står sig dess stilrena design fortfarande väl. Här får vi en baslåda som vi ansluter till datorn med USB. Från basen går sedan en specialkabel till varje satellit och en kabel till den runda kontrollenheten som är försedd med anslutning för hörlurar och ljud in. Slutligen finns även ett basreglage bredvid övriga anslutningar.

Systemet har en mycket hög byggkvalitet och är extremt enkelt att installera då inga drivrutiner behövs. När vi kommer till ljudet så är det otroligt rent i de högre tonerna och mellanregistret, där vi hör varje konversation tydligt. Basen är aningen tung vilket i vissa sammanhang blir lite påfrestande, men den ger en grym känsla när din motor mullrar igång eller när vi känner bomber slå ner bredvid oss.

Tyvärr är antalet anslutningar en begränsning och vi tycker även att priset kunde varit aningen lägre. Vi hade också gärna sett lägre ställ till satelliterna.

BETYG: 75 %


Creative Kratos S5

1 000:-

creative.com

Med grymt ljud, snygga effekter och ett tilltalade pris kommer Creative långt.

Detta 2.1-kit är det senaste tillskottet i Creatives gamingserie. Setet består av en baslåda och två satelliter som är utrustade med RGB-LED i nederkant. Dessa, liksom ljudet, kan vi konfigurera och anpassa efter önskemål med hjälp av Blaster X Acoustic Engine Pro-programmet som också har flera förinställda spelkonfigurationer.

Vi ansluter subwoofern med hjälp av en USB-kontakt men kan även koppla in enheter med hjälp av RCA och 3,5-millimeternskontakt. Då högtalarna känner av varifrån ljudet kommer behöver vi inte heller växla mellan källorna. Vi får även med en kontrollenhet som dessutom har både headset- och mikrofonanslutning.

Ljudet på Kratos 5 är i det närmaste komplett med tydliga toner i alla register och en väl avvägd bas, som trots ett relativt litet format ger ett bra tryck. Även röster och ljud under spelande återges med hög precision och det är svårt att hitta bättre USB-drivna högtalare i
denna prisklass.

BETYG: 95 %


Logitech Z623

1 550:-

logitech.com

THX-klassificerade högtalare med stort ljud.

Med detta 2.1-set får vi två mjukt formade satelliter där den högra även agerar som en kontrollenhet med reglage för ström, volym, bas samt uttag för hörlurar och en extra ljudingång för externa enheter. Båda satelliterna ansluts till den kompakta men tunga (7 kg) subwoofern som även har anslutningar för RCA och 3,5 mm.

Högtalarna är lätta att placera och med satelliternas vinkling ger de en bra ljudspridning. Nackdelen är att de saknar en extern kontroller vilket gör att vi måste ha, i varje fall den högra satelliten, inom räckhåll.

Vi avslutar med ljudet – Z623 är alltså THX-certifierade vilket så klart är ett plus. Ljudbilden som produceras ger väldigt rena och tydliga toner med en klar diskant och ett mellanregister som ger tydliga signaler om varifrån fienden kommer. Basen är väldigt kraftfull och gör sig helt klart bäst i större rum. Tyvärr räcker inte satelliternas kablar så långt. En lite klantig om än inte monumental miss.

BETYG: 85 %


Mackie CR4

1 400:-

mackie.com

Välljudande 2.0-system vars högtalare kan byta plats via en bakre switch.

Detta 2.0-system består av två, visuellt sett ganska slätstrukna svarta högtalare med gröna designringar kring högtalarelement och volymknapp. På samma högtalare som volymknappen är placerad finns även övriga inställningar och anslutningar. En smidig lösning är att vi på höger framkant hittar både utgång för hörlurar och en extra ljudingång.

På baksidan finns RCA- och TRS-anslutningar samt en liten brytare som är värd att notera. Vi är normalt vana vid att den högtalare som har anslutningar och reglage ska stå till höger, men detta kit kan med hjälp av en switch byta position för den som önskar. På baksidan av de båda högtalarna finns även en mindre port för basljudet.

Ljudet som presenteras är klart och tydligt med vissa övertoner i det högre segmentet, framför allt från exempelvis däckskrik. Basen är godkänd men har en liten märklig eftersläpning och vi upplever större explosioner aningen efter att de borde ha kommit, något som drar ner betyget.

BETYG: 70 %

Ordlista

THX

Ett flertal olika specifikationer för surroundljudsystem som utformades för att skapa ett så naturtroget ljud som möjligt. Används primärt för film men även spel drar nytta av specifikationerna.

AAC

Advanced Audio Coding eller AAC är en efterträdare till MP3. Det är en ljudkodek som kodar och avkodar digital information. Ljudkvaliteten är högre än MP3 samtidigt som lägre bithastigheter används. Formatet går även under beteckningen MPEG-4 AAC.

dBs

En måttenhet för relativ ljudnivå. Människan kan höra ljud som är 0 dB eller högre. En viskning är på 15–25 dB, medan 65–70 dB motsvarar en vanlig samtalsröst. En konsert kan vara på 120 dB eller ännu mer, medan ljudet från ett jetplan är på mellan 140 och 180 dB. Vid dessa nivåer är det lätt att hörseln tar skada.

DTS

En avkodare som används i de allra flesta surroundprocessorer för att separera ljudet till ett flerkanalsljud.

Sidor: 1 2

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar