facebook_pixel
Spyparty – Hands-on

Spyparty – Hands-on

Att mingla i sociala sammanhang har aldrig varit så stressframkallande som i Spyparty.

TESTAT

Av Philippa Warr

Spyparty har varit under utveckling i ungefär fyra hundra år, och det är fortfarande inte färdigt. Det innebär inte att du inte kan spela det. Det betyder dock att dess skapare, Chris Hecking, helt har övergett alla traditionella betydelser i begrepp som ”releasedatum”, ”early access”, och för den delen ”tid”.

Tekniskt sett är detta en förhandstitt. En förtitt på ett spel med hängivna spelare vars intresse sträckt sig över flera år, och som har tusentals matcher under bältet. Det är en förtitt av ett spel som går bortom alfa- och beta-versioner av spel, och istället närmar sig slutet av det grekiska alfabetet i en desperat jakt på nya bokstäver.

Spyparty är ett asymmetriskt multiplayerspel där ena spelaren är en spion på en fest, och den andre en krypskytt som måste identifiera och eliminera sin motståndare. Skytten har bara en enda kula, och måste därför använda sin list och sin observationsförmåga för att hitta den misstänkte. Spionen, å sin sida, måste utföra alla sina uppgifter inom en viss tidsram – utan att dra till sig uppmärksamhet.

Till sin hjälp vet skytten vilka några av karaktärerna är, som ambassadören, några misstänkta dubbelagenter och kyparen. Ingen av dessa kan vara spionen. Varje uppgift har också vissa utmärkande drag som ett skarpt öga kan fånga upp.

Till exempel så kan spionen behöva plantera en bugg på ambassadören, så skytten kan hålla utkik efter en armrörelse som ser lite ut som en klapp på rumpan. Jag får villigt erkänna att jag ägnade stor tid under mina första försök som krypskytten i Spyparty med att stirra intensivt på ambassadörens skinkparti i hopp om att få se den där rörelsen.

Läs också: Cyberpunk 2077

Spyparty
Att byta ut statyer är extremt stressande. Som på museum.

Utvecklare

Chris Hecker, John Cimino

Utgivare

Chris Hecker

Webb

spyparty.com

Releasedatum

Du skojar, va?

Spionen kan försöka maskera sina eskapader genom att lura ut vilka delar av rummet som är svårare för skytten att se, eller använda sig av folkgrupperingar för att dölja sina skumma förehavanden. Jag tror till och med att det finns ett sätt att plantera den där buggen i farten, men det verkar vara en bedrift reserverad för eliten.

Om en spion ska kontakta en dubbelagent i Spyparty så behöver de konversera med den (genom att stå på samma markerade golvyta). Detta startar ett ljudklipp med frasen ”banana bread”, som båda spelarna kan höra. Detta gör att skytten snabbt kan utesluta alla gäster som för närvarande inte befinner sig i en konversation.

Spionen kan dock använda en tredjepersonskamera för att se sig om i rummet och tajma banankakskonversationen vid ett tillfälle när så många festdeltagare som möjligt samtalar med varandra. Det finns också mer avancerade tekniker, som att fejka kontakt. Detta gör så att ljudklippet spelas upp utan att du är i kontakt med dubbelagenten. Det kan skapa förvirring, men förr eller senare måste du ändå ta kontakt på rikigt.

TESTSKOTT

Numera finns en tutorial i spelet också. Den är lite oslipad, men gör ett bra jobb med att introducera de viktigaste elementen i båda rollerna. Min begränsade erfarenhet med spelarbasen har också varit positiv, med vänliga tips på hur man kan bli bättre.

Mestadels har jag dock spelat Spyparty med en kompis. Vi har ett Skype-samtal igång, så att vi kan snacka om resultatet mellan spelomgångarna. När skytten vinner följs det i regel av ett svärord från spionen, och en irriterad fråga: ”Vad avslöjade mig den här gången?”. När spionen vinner håller man däremot mer tyst, eftersom framgångsrika strategier (särskilt när det gäller att byta ut de där jäkla statyerna) är något man helst håller för sig själv. Kanske bör jag även hålla klaffen om mina krypskyttmetoder, men det är för roligt att diskutera matchen ihop och lära sig tillsammans.

Om skribenten

Fredrik Eriksson

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Liknande artiklar