facebook_pixel
Unavowed – Recension

Unavowed – Recension

Det ockulta äventyret Unavowed är lika ambitiöst som det är mysrysligt charmerande.

Kära dagbok. Allt är som vanligt på mitt jobb som medlem i hemliga sällskapet Unavowed. En poltergeist löpte amok i en lugn förort, en drake ville äta mig och jag hittade ett djupfryst lik i ett skåp. Min vän, eldmagikern Eli, tinade upp kroppen – så det var lugnt. Mycket att göra, förstås, men jag är åtminstone inte besatt av en mordisk demon längre.

I Unavowed, det nya peka och klicka-äventyret från skaparen bakom Blackwell-serien, får du tampas med allsköns oknytt. Från ockulta andar till sagoväsen. Ovanligt nog för ett äventyrsspel av det här slaget får du i början välja både kön, namn och framför allt yrke. Beroende på vilken bakgrund du väljer får du spela igenom en av tre olika prologer där din karaktär blir besatt av en demon.

Ett år senare får du hjälp av en grupp som kallar sig just Unavowed, som i hemlighet kämpar mot övernaturliga hot. Eldmagikern Eli och halv-djinnen Mandana befriar dig från demonens grepp. Efter det är det upp till dig och dina nya kollegor att lösa diverse märkliga fall.

Läs också: Mer övernaturliga väsen i vår recension av Vampyr

I korthet:

Vad är det?

Ett ambitiöst äventyrsspel med både drakar och demoner.

Utvecklare

Wadjet Eye Games

Utgivare

Wadjet Eye Games

Webb

wadjeteyegames.com/games/unavowed

Cirkapris

150kr

PEGI

16 år

Spelat på

Intel Core i5 7600k

GTX 1070

16 GB RAM

Kolla även in

Gabriel Knight: Sins of the Fathers

Hjälp. en otäck hipster!

Rysligt retro

Handlingen utspelar sig i New York, och miljöerna är fantastiskt atmosfäriska och träffsäkert återgivna. Både musiken och estetiken har en väldigt påtaglig 90-talskänsla (vilket i det här fallet är en bra sak), och både låter och ser ut som en kusin till Sierra-klassikern Gabriel Knight. Spelmässigt är dock Unavowed närmre det bortglömda men intressanta Bureau 13. I det spelet valde du mellan diverse olika karaktärer med olika egenskaper, och löste sedan pusslen i spelet beroende på vilka färdigheter du hade i ditt team. Unavowed funkar likadant, där du måste välja två följeslagare av fyra möjliga inför varje uppdrag. Om du till exempel tar med dig Eli kan du tända eld på saker, medan nyktre alkoholisten Logan kan prata med spöken.

Tillsammans med de val du får göra under spelets gång ger detta spelet ett fint omspelsvärde. Och då är det hyfsat långt för att vara den här sortens äventyr redan från början.

Trots alla övernaturliga inslag är Unavowed dock inte ett skräckspel. Det är mer en mysrysligt ockult mysteriehistoria som inte räds att överdriva och vara lite skönt fånig emellanåt.

De olika fallen du löser hänger alla samman med den demon som besatte dig, och som du nu måste stoppa. Eftersom du löser olika mysterier på olika platser runt om i staden känns spelet hela tiden omväxlande, även om strukturen på varje uppdrag är likadan. Pusslen varierar lite i kvalitet – vissa fyndiga, andra mer förutsägbara. Men överlag är det underhållande att pyssla i Unavoweds mystiska värld.

Egentligen räcker det med estetiken för att spelet ska vara värt att rekommendera. Det går nästan att känna snålblåsten på de skitiga, regnvåta New York-gatorna. Det är lätt att förstå varför alla gastar, demoner och mordiska sagoväsen hänger där. Det är definitivt en plats värd att besöka.

Läs också: Recension – Cultist Simulator

Vore det inte gott med svamp till lunch?

Unavowed – Recension Reviewed by - .
4.2

Utslag

84%
84%
Mycket stämningsfullt, övernaturligt äventyr som vågar leka lite med genren.

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar