facebook_pixel
Overcooked 2 – Recension

Overcooked 2 – Recension

Om du vill bli vansinnig på dina kompisar och för alltid döda din lust att sätta fot i ett kök igen så är Overcooked 2 spelet för dig.

Overcooked är stress. Overcooked är panik. Overcooked är glädje. Overcooked är vänskap. Det första spelet var i sin enkelhet en störthärlig coop-fest där upp till fyra spelare tog på sig laga mat några minuter åt gången. Från den enkla startpunkten formades dussintals sessioner av både skratt och skrik.

Målet var att under extrem tidspress samarbeta i ett kök där beställningar ständigt rasslade in samtidigt som varje rätt krävde alltmer komplicerade recept. Oftast mynnade detta ut i kaotiska stunder där alla ränner runt köket, mer och mer stressade ju snabbare klockan tickar ner. Stress var en viktig del av Overcooked, och så är även fallet i Overcooked 2.

Uppföljaren rör sig nämligen inte långt ifrån originalet utan väljer istället att bygga på dess grund. Det här är en polerad uppdatering snarare än någon drastisk evolution, och det kan vara svårt att skilja de två spelet åt vid första anblick. Detta kan tyckas snålt, och för många är originalet säkert allt Overcooked de behöver, men Overcooked 2 är smart nog att strula bort sin kärna med massa krimskrams för sakens skull. Nyheterna är kort sagt få men viktiga.

Även om det absolut går att spela ensam—varpå man då styr två kockar själv—så är Overcooked alltjämt gjort för multiplayer. En av spelets största nyheter är därför möjligheten att spela online. I den form jag fick chans att prova detta fungerade det nästan precis lika bra som lokal multiplayer. Några stunder av lagg och tappade linor till trots så flöt det på okej, precis som det måste göra när varje sekund spelar roll. Även om spelet fortfarande sprakar till som mest när man sitter med sina medkockar i samma rum så är online-spel därför extremt uppskattad.

Läs också: Recension: Overcooked

I korthet

Vad är det?

Matlagningssimulator med coop för upp till fyra jäktade spelare.

Utvecklare

Ghost Town Games

Utgivare

Team 17

Webb

http://www.ghosttowngames.com/overcooked/

Cirkapris

229:-

PEGI

3

Testas på

Intel Core i7-2600K, Sapphire Radeon RX 480 8GB, 8 GB RAM

Kolla även in

Lovers In A Dangerous Spacetime

Bild från Overcooked 2 som utspelar sig i två varmluftsballonger.
”Kastade du just min sashimi över räcket på den här varmluftsballongen?!”

Mat i kvadrat

Spelet introducerar även små twister på grundkonceptet. Bland annat kan man nu kasta föremål, både till varandra och rätt ner i grytor och pannor. En liten förändring kan tyckas, men det adderar ytterligare ett lager taktik, samtidigt som det öppnar upp för mer dråpligheter.

Detta förstärks i sin tur av de nya miljöerna som är mer absurda än någonsin. Bland annat lagar man nu mat i ett Hogwarts-eskt slott, komplett med skiftande möbler och teleportering. Andra banor utspelar sig i gruvschakt, träsk, samt uppe bland molnen, alla med sina unika egenheter.

Stressen till trots är fokuset alltid på underhållning. Spelet är egentligen väldigt förlåtande när det gäller hur många misstag du tillåts, så de där stunderna av gemensam panik aldrig direkt otrevliga eftersom man sällan straffas för mycket. Banorna är dessutom så snabba att man heller aldrig är mer än några minuter ifrån ett nytt försök.

Om Overcooked 2 ska falla dig i smaken bör du ha minst en kamrat och ni måste bägge uppskatta spel som får svetten att lacka. Är du ett fan av originalet erbjuder den här portionen mer av det goda, även om det serverar nästan samma ingredienser som tidigare.

Overcooked 2 – Recension Reviewed by - .
4.05

Utslag

81%
81%
En fantastisk motor för co-op-magi som är lika stressig som belönande.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar