facebook_pixel
F1 2018 – Recension

F1 2018 – Recension

F1 2018 ger sig ut på outforskad mark med försiktiga, vacklande babysteg.

F1 2016 var fantastiskt, en närapå komplett körupplevelse. F1 2017 var i stort sett samma spel, fast med nya retrobilar. F1 2018 fortsätter längs den inslagna vägen, men ger sig även på något helt nytt, i ett försök att ge händelserna utanför racingbanan mer karaktär och betydelse. Det går sådär.

Vi vet att Codemasters kan det här med formelbilskörande, men verklighetens sport är så mycket mer än så. En förare måste vara nästan lika duktig på politik och egenreklam som på att ratta bilar, och det här är en sanning som F1 2018 försöker greppa med knubbiga korvfingrar.

När man inleder sin karriär i F1 2018 presenteras man nämligen för en journalist, som säsongen igenom ställer frågor om det nyss avslutade träningspasset, eller resultatet i det senaste loppet.

Oftast har man fyra olika svarsalternativ (åtföljda av en sträng nedräkning) i ett dialoghjul som för tankarna till Mass Effect. Precis som i Biowares rollspel samlar man poäng i olika kategorier beroende på vilken typ av kommentarer man slänger ur sig (i F1 2018 kallas de sportsmanship och showmanship, och de olika teamen föredrar det ena tillvägagångssättet framför det andra). Man kan också kommentera den egna bilens beteende rakt ut, vilket teamets olika avdelningar noterar i bästa Telltale Games-stil.

Läs också: Recension: Forza Motorsport 7

I korthet

Vad är det?

Uppföljaren till F1 2017.

Utvecklare

Codemasters

Utgivare

Codemasters

Webb

formula1-game.com

Cirkapris

575:-

Pegi

3 år

Testat på

I5 4690K, Geforce GTX 970, 16 GB RAM

Kolla även in

Grid Autosport

Behold! Det nya dialoghjulet i all dess prakt. Vartåt är renegade nu igen?

Ljummet depåstopp

Allt det här är trevligt, men i slutändan alltför halvbakat. Det faktum att man alltid pratar med en och samma journalist framstår som parodiskt, och verklighetens livesända intervjuer efter kval och lopp lyser med sin kompletta frånvaro, tillsammans med torsdagskonferenserna (som undertecknad följer slaviskt i verkligheten, oavsett hur trista de ofta är).

Interaktionerna med både teamet och teamkompisen är också minimala, även om kommentarerna i inboxen känns åtminstone lite mer varierande och situationsspecifika än i fjol.

I övrigt är det mesta som det brukar vara i Codemasters F1-spel. Alla retrobilarna från F1 2017 har återvänt, och de har fått sällskap av ytterligare åtta ålderstigna skönheter (varav två tyvärr är förköpsbonusar, men inte Ronnie Petersons Lotus 79, tack och lov!) och man kan bekanta sig med dem via specialevent under den ordinarie säsongen.

Erfarenhetsträdet är även det tillbaka (där man kan utveckla bilen i specifika riktningar med hjälp av poäng man kört ihop under olika träningspass) och man kan förhandla om nya kontrakt med rivaliserande team, till och med mitt under säsongen om man så vill.

Allt sammantaget känns dock F1 2018 som lite av ett mellanspel, och det skulle inte förvåna mig alls om årets nyheter gör monsterframsteg redan till nästa upplaga. Idéerna och tankarna är goda, men utförandet har fortfarande en bra bit kvar till podiet.

F1 2018 – Recension Reviewed by - .
4.1

UTSLAG

82%
82%
De nya sociala inslagen lovar gott inför framtiden, men just nu når de inte riktigt ända fram.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar