facebook_pixel
My Time at Portia – Early Access-recension

My Time at Portia – Early Access-recension

Jag är tveksam till pappa. Allt han lämnat mig är en verkstad, ett tomt skjul med fler håligheter än en schweizerost och ett brev. ”När du läser det här är jag på andra sidan världen”, skriver han och avslutar med: ”Du alltid kommer vara min stolthet och glädje”. Han visar det på ett konstigt sätt. Välkommen till My Time At Portia.

Jag har kommit till postapokalyptiska Portia. Detta är emellertid inte apokalyps à Fallout, utan en prunkande sådan med gyllene fält, lummiga skogar och så den näpna lilla staden Portia. Gulligt! I jorden finns fornlämningar begravda från ett högteknologiskt samhälle. Rafflande!

Jag hinner dock inte gräva så mycket i detta då jag raskt sätts i arbete. Och mer arbete. Lite till. Och … nåd! I sin nuvarande early access-form är My Time at Portia väldigt grindigt. Vore jag utvecklarna skulle jag balansera om en del. Där Stardew Valley själv låter en sätta ambitionsnivån känns Portia mindre kompromisslöst. Det är lätt att jämföra de där två. Visserligen verkar lantbruket betyda mer i Stardew medan crafting är pulsen i Portia. I bägge kan du dock odla grödor, föda upp boskap och bli en del av ett brokigt samhälle där du kanske (blink, blink) kan hitta ditt livs kärlek.

Hur man nu ska hinna det! Kommersskråets Presley har redan satt mig i arbete. För att jag ens ska få licens för att driva min verkstad testas jag. ”Snickra ihop en yxa och en hacka, eller åk hem”, tycks vara budskapet. Tack och lov är det lätt. Sten och trä finns lite varstans och när jag väl har verktygen i min hand är det enkelt att hugga ner träd och hacka i stenar för att snabbt få ännu mer trä och sten. Slutprovet blir att bygga en smältugn och det är nu craftingsystemet ger sig till känna på allvar.

I korthet

Vad är det?

Typ Stardew Valley i 3d med avsevärt mer jäkt och press.

Utvecklare

Pathea Games

Utgivare

Team 17 Digital

Webb

portia.pathea.net

Cirkapris

200:-

Pegi

Ej klassificerat

Testat på

Intel Core i7-7700, Gefore GTX 1080, 16 GB RAM

Kolla även in

Stardew Valley, PCG 237, 92 %


Att crafta är lika enkelt som lustfyllt.

Bredvid mitt hus finns en träplattform där jag kan bygga mina saker. Min käre far har även lämnat efter sig en handbok med ritningar för nämnda smältugn, men även vattenho, slipare, grill och – dra mig baklänges! – är det där en taxi? Det är högst pedagogiskt då farsan skrivit små tips i marginalerna om var jag kan hitta olika grejer och hur jag går tillväga. När jag väl har allt material, varav en stenpall jag byggt ihop på arbetsbänken, aktiverar jag ritningen på träplattformen och vips finns en genomskärning av smältugnen. Allt jag behöver göra är att placera ut de olika grejerna på rätt plats.

STRESSPÅSLAG

Craftingsystemet är strålande, men i nuläget finns ändå väl många onödiga och frustrerande bromsklossar i My Time at Portia, som dessutom ger stresspåslag. Jag skulle vilja knata omkring, lära känna mina grannar, hitta presenterna just de vill ha och fördjupa i motsättningen mellan forskarna och ”Church of Light”. En grupp som kallar sig ”Church of Light” är knappast att lita på.

Men jag hinner inte. När jag nu har min licens och kan åta mig uppdrag får jag veta att vissa är tidsbegränsade. För att ens kunna bygga allt jag vill ha behöver jag fler verktyg och för att få dem måste jag bege mig in i grottor. Haken? Jag måste betala en avgift för att bli insläppt och till och med då är min tid där begränsad. Avgiften gäller veckovis. ”Så klart” mumlar jag och öppnar plånboken.

Grottorna är ensliga, mörka och jättetråkiga. Här brinner ingen äventyrslusta i bröstet. Jag skannar efter de mineraler och material jag behöver och vill inte vara kvar en minut längre än nödvändigt. Väl ute, när jag ska gjuta tackor av mina mineraler blir snabbt alla maskiner upptagna. Klockan tickar och jag inser att det kommer ta tid för mig att bygga allt jag åtagit mig.

My Time at Portia är just nu tudelat. Å ena sidan är det sött och charmigt. Å andra sidan är det girigt och respekterar inte min tid. Att något som ser så harmoniskt ut kan kännas så överansträngande.

UTSLAG

Just nu all work och väldigt lite play, men med en del ombalansering, så …

HEM TILL GÅRDEN

Gillar du detta lär du också gilla dessa lantidyller.

Stardew Valley

En bondgård to rule them all. Inte alls samma craftingfokus som Portia men ett sant mästerverk.

 

Staxel

Gjorde lustigt nog early access-debut samma dag som Portia. Mysig 3d i pixlig stil och co-op-vänligt.

 

Gleaner Heights

Har gått många förbi men ett bra val om du suktar efter något ännu mer retro än Stardew Valley.

 

Om skribenten

Fredrik Eriksson

Bamseponny by night och … Bamseponny by day också faktiskt. Bästa spelet är The Witcher 3. Andra favoriter är Stardew Valley och XCOM 2. Choklad, friidrott, katter och RuPaul's Drag Race är bortom spel-älsklingar.

Liknande artiklar