facebook_pixel
Doki Doki Literature Club har hamnat i blåsväder i Storbritannien

Doki Doki Literature Club har hamnat i blåsväder i Storbritannien

Själv älskar jag Doki Doki Literature Club. Jag belönade spelet med hela 90 procent i vår recension från i fjol, ett betyg som jag i efterhand rentav anser vara något i underkant. Ett verkligt unikum inom interaktivt historieberättande, och fullständigt gratis på Steam, men ändå inte lämpligt för alla.

Innan man tillåts börja spela möts man nämligen av ett varningsmeddelande som förkunnar att Doki Doki Literature Club “inte är lämpligt för barn, eller de som är lättupprörda”. Doki Doki Literature Club må presentera sig som en glättig visuell roman, men utvecklas snabbt till något betydligt mörkare, vilket enligt brittisk nyhetsrapportering (bland annat av The Sun) ledde till att den 15-åriga pojken Ben Walmsley tog sitt eget liv.

I efterhand har det dock visat sig att stora delar av rapporteringen var missriktad och handlade om ett helt annat spel (bland andra Pewdiepie har kommit fram till att det mesta av skriverierna tycks kretsa kring mobilspelet Mystic Messenger) men Doki Doki Literature Club är fortfarande det spel som hamnar i fokus, bland annat i ett (förvånansvärt sakligt) nyhetsinslag av BBC News i videon här nedan.

Att unga människor (eller äldre, för den delen) begår självmord är givetvis alltid tragiskt, men personligen blir jag lite trött på att sådana här händelser ofta skylls på enstaka saker, när den berörda personens övriga vardag eller influenser lika gärna kan ligga bakom de mörka tankarna. Klar sak är dock att Doki Doki Literature Club absolut inte är ett spel för barn eller psykiskt labila individer, så håll dig borta om du känner dig träffad.

Här är BBC News nyhetsinslag om Doki Doki Literature Club. Spoilervarning utfärdad!

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar