facebook_pixel
De bästa gamingmössen

De bästa gamingmössen

Rätt mus för rätt ändamål kan vara skillnaden mellan vinst och förlust.

Alla använder vi gamingmöss i vårt spelande, men en mus är så mycket mer än bara en klump plast och metall. Den är ett fint kalibrerat redskap som skapar förutsättningar att hela tiden ligga steget före dina fiender, som med högsta precision låter din sniperkaraktär träffa rätt på bråkdelen av en sekund och som via extrem följsamhet och respons låter dig utföra fler rörelser på kortare tid än dina motståndare. Några viktiga delar när det kommer till musen är dess ergonomiska utformning. Vi sitter med musen, oftast fastkramad, i handen under timmar och med rätt passform så minimeras handens belastning och du kan prestera maximalt hela tiden. På samma sätt är knapparnas och eventuella hjuls placering extremt viktiga. Du måste kunna nå dessa på ett snabbt och naturligt sätt både för att behålla lägsta responstid, men även för att minska belastning på hand och fingrar. Om musen du väljer använder någon form av trådlös teknik, se till att den stödjer snabbladdning. Slutligen så vill vi återigen poängtera vikten av rätt musmatta till rätt mus, detta för att undvika optiska ryckningar.

Läs också: De bästa grafikkorten i olika budgetklasser


Alienware Elite Gaming Mouse: AW958

799:-

www.acer.com

En 13-knappars mus av hög kvalité.

Vår första mus kommer från Alienware som är Dells gamingmärke. Musen är ganska bred och bulkig med mått på 40,4 x 96 x 130 millimeter och en vikt på 197 gram, men kan faktiskt göras än bredare genom att justera de båda sidorna. Dell har använt sig av premiummaterial för musen som har en kombination av aluminium och en behaglig, greppvänlig känsla.

På insidan finns vi Omronbrytare som håller för minst 50 miljoner tryck och musen har snygg led- belysning. Totalt sett får vi 13 knappar vilka kan konfigureras från medföljande program. Tyvärr är denna process inte så enkel som den borde kunna vara. Högsta rörelseupplösning är 12 000 dpi vilken enkelt kan justeras från musen.

När vi däremot kommer till spelkänslan så hjälper inte all kvalitet eller prestanda på 250 tums rörelse per sekund. Musen ger ingen wowkänsla överhuvudtaget och trots ett bra grepp så saknas den där perfekta känslan när hand och mus är ett. Detta gör att betyget bara blir godkänt.

BETYG: 65%

 


ASUS ROG Spatha Wireless MMO RGB

1 125:-

www.asus.com

En hybrid-gamingmus med utbytbara brytare.

Även denna mus tillhör den bredare skaran. Enheten har en magnesiumstomme som ger bra hållbarhet och stabilitet. Ovansidan av musen kombineras av stål och gummi för en mycket behaglig känsla, även under långa pass där hela handen kan vila samtidigt som vi frenetiskt klickar på de Omron-baserade knapparna.

Musen använder sig av en lasersensor på 8 200 dpi och har blixtsnabb respons och mycket hög precision. Musen har dessutom sex programmeringsbara tumknappar vilka åtskiljs av snygg RGB-belysning och som är perfekt placerade för snabb åtkomst.

Det som gör musen än intressantare är att den i grunden kommunicerar via RF 2.4GHz vilket ger en extremt låg latens, men som via en specialdesignad kabel gör att vi kan fortsätta spela utan avbrott eller andra störningar om batteriet tar slut. Ett extra plus för att vi kan byta brytarna själva och att skruvmejsel och riktigt bra programvara medföljer. Vi hade däremot velat ha justerbar vikt och ett lite lägre pris.

BETYG: 80 %

 


Corsair GLAIVE RGB Gaming Mouse

631:-

www.corsair.com

En stilren, prisvärd gamingmus med bra greppkänsla.

Corsairs gamingmus är av mer traditionellt format med en avlång greppvänlig yta som ligger riktigt bra i handen. Modellen, som är sladdbunden, har utbytbar vänstersida där tumgreppet kan växlas mellan tre lägen. Ovanför denna yta finns två knappar och totalt sett har Glaive sex programmeringsbara knappar där de traditionella vänster- och höger-knapparna kommer med Omronbrytare.

Musen kommer med integrerad RGB-belysning som även den hanteras från ett mycket bra gränssnitt som även låter oss synka med övriga Corsair- enheter och som dessutom låter oss kalibrera
musen efter olika underlag. Valda inställningar kan sedan även sparas i musens integrerade minne.

Glaive jobbar med en optisk sensor och upp till 16 000 DPI för hög precision. Tyvärr saknas möjlighet till viktjustering och enheten är inte lika anpassningsbar som vissa andra. Sätt till komfort och precision och utseende så är detta en riktigt bra gamingmus.

BETYG: 85 %

 


Gigabyte AORUS M5 gaming mouse

Ej prissatt

www.gigabyte.com

En underbar mus med högprestandasensor och grym belysning.

Gigabyte har breddad sin gamingportfölj, och framför allt så är det gruppmärket Aorus som lyfts fram. Här har vi det absolut senaste tillskottat och trots att vi i skrivande stund inte har priset klart för oss känns det som att musen kommer att bli en hit.

Detta är en långsmal modell med en tydlig brytpunkt mellan de Omronbaserade vänster- och högerknapparna och den RGB-upplysta bakre delen.

Musen är sladdbunden och har till skillnad mot andra modeller lösa vikter som gör att vi kan få exakt den vikt som passar oss i ett intervall mellan 118 och 130,5 gram. Däremot så känns fästanordningen för minnena inte helt optimal. I botten finner vi även den prisade Pixart 3389-sensorn som med 16 000 dpi ger oss en hög precision och snabb acceleration.

Modellen har en mycket behaglig gummerad yta som ger bra grepp under långa intensiva pass. Vi får även med en lättanvänd programvara för både programmering av knappar eller hantering och synkronisering av RGB-ljuset.

BETYG: 89 %


Ordlista

DPI

DPI-värdet är antalet avläsningspunkter som får plats i en tum eller inch (engelska) och är ett värde för att tala om hur långt muspekaren kan röra sig med viss fysisk förflyttning. Värdet omnämns ofta parallellt med CPI (Counts Per Inch). Ett högre värde är inte detsamma som en bättre mus, men en indikation på hur snabbt musen kan jobba.

MOBA/MMO-möss

Olika spelgenrer har olika behov och krav på mössen. Framför allt i mmo och moba kan musen behöva extra knappar för att kunna hantera alla olika funktioner och finesser – i den mån man använder dem.

BRYTARE

Den del i musen som hanterar vänster och höger musknapps tryckningar. En bra brytare ger snabbare respons samtligt som den håller för många miljoner klickningar utan att prestandan försämras.

KALIBRERING

Vissa möss har möjlighet till underlagskalibrering. Med detta menas att musens känslighet anpassas och optimeras efter det underlag om används. En tacksam funktion om du ofta spelar på olika underlag.

 

Sidor: 1 2

Om skribenten

Thomas Petersson

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller idé, kontakta mig!

Liknande artiklar