facebook_pixel
Valve kommer inte längre bestämma över vilka spel som släpps på Steam

Valve kommer inte längre bestämma över vilka spel som släpps på Steam

Debatten kring spels vara eller icke vara på Steam har gått het de senaste veckorna. Först med förvirringen kring vuxna visuella romaner, sedan med Active Shooter, ett spel som handlade om skolskjutningar och sedermera togs bort från onlinebutiken, dock av helt andra anledningar.

I samband med Active Shooter lovade Valve att man skulle adressera reglerna kring innehåll på Steam “snart”, och nu har det visat sig att det inte finns några regler. Nästan. I ett inlägg på den officiella Steam-bloggen skriver Valves Erik Johnson (bland annat, inlägget är väldigt långt) att Valve kommer tillåta “allt” på Steam, så tillvida det inte handlar om “något olagligt” eller “rent trollande”. Johnson förklarar inte vad man menar med “trollande” i den här kontexten, men man använde just det ordet i samband med borttagningen av Active Shooter i slutet av maj.

Vidare säger Johnson också att tvärtemot vad folk ofta tror så granskas Steam Direct-spel av faktiska människor, men problemet är att “Valve alltid kommer göra någon upprörd med sina beslut”, och man har dessutom interna dispyter om “kontroversiella ämnen”, såsom “politik, sexualitet, rasism, kön, våld, identitet och så vidare”.

– Om du är en spelare borde vi inte bestämma vilket innehåll du kan och inte kan köpa. Om du är en utvecklare borde vi inte bestämma vilken form av innehåll du har tillåtelse att skapa. Dessa beslut borde vara dina att fatta. Vår roll är att tillhandahålla system och verktyg som understöder dina försök att fatta dessa beslut själv, för att hjälpa dig på ett sätt som du är bekväm med.

För att hjälpa kunder att filtrera bort spel de inte vill se kommer Valve lägga till en ny funktion som ligger högre upp i hierarkin än de nuvarande rekommendationerna, och gömmer titlar baserade på deras innehåll (till exempel “animespel” säger Johnson, eller “spel som föräldrar inte vill att deras barn ska kunna se”). Med andra ord kommer Steam fungera som tidigare, mer eller mindre, fast med utökade filtreringsmöjligheter.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar