facebook_pixel
The Awesome Adventures of Captain Spirit – Recension

The Awesome Adventures of Captain Spirit – Recension

The Awesome Adventures of Captain Spirit är mysigt men inte mycket mer än så.

Föreställ dig en historia om ett kreativt barn med livlig fantasi och ett kämpigt familjeliv. Bilden du just byggde upp i huvudet matchar med stor sannolikhet ganska exakt innehållet i The Awesome Adventures of Captain Spirit.

Det är lördag morgon, några veckor innan jul. 10 år gamla Chris är uppe med tuppen och leker med sina actionfigurer, fast i fantasier om superhjältar och bovar. Han kritar ner ett alter ego, en hjälte vid namn Captain Spirit som kan manipulera verkligheten efter sin vilja. Då ropar hans pappa att det är dags för frukost.

Där börjar några timmar i Chris liv, där man väljer hur han spenderar sin lediga dag. Förvisso finns en att-göra-lista – viktigaste punkten är att sätta ihop Captain Spirits dräkt – men du kan välja vad du vill göra, i vilken ordning, och när. För det mesta är du ensam med din pappa som bara vill dricka whiskey och kolla på basket.

Pappa är ledsen. Han har varken långt till flaskan eller ilskan om du trampar snett. Om du inte kommer när han ropar är han vresig resten av dagen, men annars kanske han blir glad nog att ge dig någon minuts uppmärksamhet i halvlek. Trots den relativt korta längden – att göra allt tar ungfär 90 minuter – har spelet därför ett visst omspelningsvärde.

Läs också: De sämsta pc-konverteringarna någonsin

I korthet:

Vad är det?

Drygt två timmar långt gratis smakprov/konceptdemo inför Life is Strange 2

Utvecklare

Dontnod Entertainment

Utgivare

Square Enix

Webb

www.captainspirit.com

Cirkapris

Gratis

Pegi

16 år

Spelat på

Intel Core i7-2600K, Sapphire Radeon RX 480 8GB, 8 GB RAM

Kolla även in

Life is Strange: Before the Storm

Chris är så Macaulay Culkin:ig att jag får Ensam hemma-flashbacks.

NARRATIV SANDLÅDA

Captain Spirit är en mix mellan mini-episod, demo, och aptitretare inför Life is Strange 2. Spelmässigt är det närmast en narrativ sandlåda, eller snarare ett smörsgåsbord. Inget av konsekvens händer egentligen innan du väljer att avsluta dagen, så du lär dig om familjens historia i din egen takt. Det är charmigt, men också substanslöst. Främst beror det på narrativet som byggts på flera lager klyschor. Gräv djupare och du hittar fler klyschor. Det är klyschor hela vägen ner. Behöver jag ens nämna att allt tonsätts gitarrplinkande från Sufjan Stevens?

Chris är ett Barn Med Livlig Fantasi™, medan hans pappa är en Deprimerad Alkoholist Med Ouppfyllda Drömmar™ och en Tragisk Händelse™ i bakgrunden. Mycket av spelet handlar om krocken mellan Chris fantasivärld och hans jobbiga vardag, men när allt bygger på kariaktyrer blir det närmast omöjligt att faktiskt känna något.

Trots att skådespeleriet är över godkänd nivå är berättandet klumpigt och manipulativt snarare än berörande. Då nämner jag inte ens det ibland (djupt andetag) problematiska vis som spelet porträtterar missbruk.

Å ena sidan är Captain Spirit en gratis bonus för fans av Life is Strange, så det känns dumt att begära för mycket. I stunder visar det också upp intressant visuellt berättande, även om det saknar tematiskt djup. Jag måste dock säga att det knappast retar min aptit inför den fullständiga säsongen. För ett spel om fantasins kraft känns Captain Spirit förvånansvärt enkelspårigt.

The Awesome Adventures of Captain Spirit – Recension Reviewed by - .
3.25

Utslag

65%
65%
Ett trevligt sidospår som inte mynnar ut i mer än ett tidsfördriv i väntan på Life of Strange 2.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar