facebook_pixel
Majoriteten av kvinnliga spelare får utstå trakasserier online

Majoriteten av kvinnliga spelare får utstå trakasserier online

En undersökning utförd av forskningsbyrån Bryter visar att en majoritet av kvinnor som spelar online regelbundet tvingas utstå trakasserier. Av de 1151 deltagare i undersökningen svarade hela 63% att de mötts av trakasserande beteende när de spelat multiplayer online.

Undersökningen, vars resultat publicerats på Gamesindustry.biz, innefattade brittiska kvinnor över 16 år som spelar på pc eller konsol minst en gång i månaden. Av den gruppen svarade 85% att de spelade mer än en timme i veckan. Resultaten var knappast förvånande, men likväl nedslående. Bland annat rapporterade 32% att de mottar sexuella trakasserier, medan 10% fått hot om sexuellt våld.

Nästan en fjärdedel av de utfrågade hävdade även att de medvetet döljer sin könstillhörighet för att undvika dessa kommentarer, medan 11% håller sig undan från att spela online helt och hållet. Trots det har ändå majoriteten en överlag positiv bild av spelindustrin, och endast 18% skulle klassa den som sexistisk. Det är dock en klen tröst, då ingen borde behöva acceptera den här sortens beteende alls.

Som ett komplement till undersökningen beskrev PCGamesNs Jessica Wells sina egna erfarenheter på området. Hon länkar även till det här illustrerande klippet som streamern Anne Munition delade. Varning för starkt språk, uselt beteende, och generellt lökig människosyn:

Bryters undersökning kommer dessutom i svalvågorna av #MeToo-rörelsen. Den ledde i sin tur till skapandet av kampanjen #ViSpelarInteMed, vars initiativtagare Paula Fanjima Manrique skrev följande om uppropet:

– Äntligen är det dags för ett upprop för oss inom spelvärlden. Berättelserna kommer från spelmedia, spelbranschen och e-sporten och berättas av kvinnor, icke-binära och transpersoner. Vi vittnar om allt från sexuella trakasserier till härskartekniker och om att bli förminskande av från våra kollegor, chefer och medspelare.

Hur känner du som kvinnlig spelare inför de här resultaten? Känns det förväntat utifrån dina personliga erfarenheter, eller förvånas du? Och hur upplever du själv att det är när du spelar online?

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar