facebook_pixel
Ett prisvärt gamingkort med vissa minnesproblem

Ett prisvärt gamingkort med vissa minnesproblem

Ett effektfullt, lättöverklockat AMD kort-med cFosSpeed-nätverkskort.

Gigabyte GA-AX370-Gaming K5 är ett ATX-baserat moderkort anpassat för AMD Ryzen och sjunde generationens A-processorer. Kortet har fyra minnesbanker för DDR4, och här hittar vi både en av dess styrkor och nackdelar. Kortet är nämligen känsligt mot olika modeller och flera av våra testminnen måste köras i 2933 megahertz för att fungera stabilt, framför allt när vi använder alla minnesbanker.

På grafiksidan så är kortet anpassat för dubbla grafikkort via dubbla PCIeGen3 x18 (en körs i x8). Men den lösning som vi tycker var klart intressantast var att kombinera den integrerade kraften från Ryzen5-2400 med ett diskret kort typ RX580 vilket ger en bra balans mellan pris och prestanda.

Gaming K5 har stöd för en M2- och dubbla SATA Express-platser samt hela åtta SATA3-portar, vilket ger dig en perfekt balans för blixtsnabb laddning av spelen men möjlighet att lagra långa spelsessioner på mekaniska diskar.

Med rätt minnen – vilket i vårt fall landade i Corsair, HyperX eller Gskill – så lyckas vi däremot köra alla moduler i 3200 megahertz. En annan häftig lösning är att Gigabyte valt att satsa på RGB-upplysta minnesbanker som tillsammans med övriga mindre RGB-LED skapar en häftig helhetssyn.

Två delar som vi verkligen uppskattar är dels kortets lösning för att hantera kylning – både sett till väl avvägda kylflänsar men framförallt effektiva sensorer och fläktanslutningar, vilka dessutom försetts med överslagsskydd. Detta skapar även goda förutsättningar för den andra fördelen, nämligen överklockningen som via nya Turbo B-klockkretsen ger oss hög manuell kontroll, eller där vi genom programmet EasyTune kan nå en för klassen hög men stabil överklockning.

Lägger vi sedan till ett klart bra ljud i form av ALC 1220 med HD audio och Intels LAN med cFosSpeed för minimal latens och lägsta ping så har vi här grunden till en riktigt intressant gamingrigg.

Läs också: Månadens hårdvara

82 %

MODERKORT

Gigabyte GA-AX370-Gaming K5

Ca 1 559:-

gigabyte.com

CHIPSET: AMD X370 / FORMFAKTOR: ATX / SOCKEL: AM4 / EXPANSION: 3 st PCIegen3 X16 (x16, x8, x4), 3 st PCIe Gen2 X1 / LAGRING: 1 M2, 2 st SATA-E, 8 st SATA3 / LAN: Intel GbE / LJUD: Realtek ALC1220 codec / USB (bakre): 4 st 3.1 gen2, 6 st 3.1 gen1, 2 st 2.0

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar