facebook_pixel
Cultist Simulator – Recension

Cultist Simulator – Recension

Cultist Simulator sätter tålamodet, stresståligheten, och simultankapaciteten på prov.

Jag uppskattar spel som vägrar kompromissa. När så många spel gör sig själva till generiska, lättsmälta bagateller för att passa alla känns det viktigt med alternativ. Därför kan jag också beundra Cultist Simulator, även om jag inte nödvändigtvis älskar att faktiskt spela det.

Namnet må antyda att Cultist Simulator är ett managementspel, men i själva verket är det ett hyperstressigt kortspel som till en början nästan helt fokuserar på enkel överlevnad. Här slåss du mot klockan för att balansera vardagsbekymmer, såsom din hälsa, ekonomi, och mentala välmående. Ja, och så försöker du samtidigt starta en sekt.

Vägen dit går genom en lång process med dussintals diffusa steg. Du placerar kort på högar som representerar verb – tala, undersöka, drömma om, och så vidare – och utför därigenom olika handlingar. Vissa ger dig nya kort som du kan använda i nya kombinationer för att få olika resultat. Spelet är dock väldigt vagt i exakt vad resultaten blir, vad du kan använda dina kort till, och vad du ens försöker åstadkomma.

Idén att vid sida om sektbyggande fokusera på det vardagliga är absolut intressant. I själva verket känns det dock som att man ständigt snurrar tallrikar. Många kort kommer med tidsgränser innan de försvinner och du måste använda somliga kort inom en viss tid för att undvika döden. Du kommer, liksom jag, misslyckas många gånger bara för att lära dig de mest grundläggande reglerna för att överleva.

Läs också: De sämsta pc-konverteringarna någonsin

I korthet:

Vad är det?

Kombinerad sektsimulator, kortspel, och vardagsstress

Utvecklare

Weather Factory

Utgivare

Humble Bundle

Webb

www.cultistsimulator.com

Cirkapris

169:-

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i7-2600K, Sapphire Radeon RX 480 8GB, 8 GB RAM

Kolla även in

Reigns: Her Majesty

Ur-sekta röran (vi bygger om).

Irriterande riktningslöst

Tidigt i spelet råds jag att experimentera fritt. I praktiken innebär detta en hel del trial-and-error. Jag provar olika kort i olika kombinationer, läser tusentals ord välskriven prosa, och det tar mig ändå flera timmar innan jag börjat få skallen kring spelet. Under tiden dör jag av bristande hälsa, svält, eller mental kollaps.

Det tar mig minst ett dussin timmar innan jag ens bildat min första sekt, vilket också krävde att jag letade upp en guide online. Här finns det en enorm mängd djup i alla miljontals möjliga kombinationer, men personligen fann jag riktningslösheten mest irriterande. Jag vet aldrig vad jag ska göra, än mindre hur jag faktiskt ska göra det.

När klockan alltid tickar, kort ständigt försvinner, och ett misstag kan leda till döden efter timmars spelande så är stressen alltid hög. Linjen mellan att vara kompromisslöst och att vara frustrerande ogenomtränglig är hårfin, och Cultist Simulator hamnar ofta på fel sida. Jag har nog inte tålamodet och viljan att sakta traggla mig igenom dussintals misslyckanden för att hitta fram till slutmålet. Cultist Simulator är på många sätt medvetet obegripligt. Det sannerligen inte för alla, och det finns ett slags värde i det också.

Cultist Simulator – Recension Reviewed by - .
3.25

Utslag

65%
65%
Ett stressigt men välskrivet experiment som sannerligen inte passar alla.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en fru, två katter och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar