facebook_pixel
HTML 5 sätter den nya standarden – i samarbete med Karamba.com

HTML 5 sätter den nya standarden – i samarbete med Karamba.com

Webbutvecklare och programmerare har gått ifrån det klassiska sättet att göra spel, applikationer och videos på. Istället för att användarna måste ladda hem ett tredjepartsprogram för att spela upp en video eller ett spel har det kommit nya funktioner inom HTML-språket som gör att man kan spela och spela upp utbudet direkt i en webbläsare. HTML5 har därmed gått och blivit den nya standarden för webben, och det finns flera fördelar till varför det nya märkesspråket och dess funktioner har gjort att andra, tidigare nödvändiga, program har börjat att fasas ut.

 

 

Vad är HTML5? 

HTML5 är ett samlingsbegrepp som innefattar både märkesspråket samt CSS 3 och javascript, och det är samverkan mellan dessa tre man talar om när man pratar om fördelarna med den femte versionen. Det finns flera nya funktioner, varav uppspelningen av ljud och video direkt i webbläsaren samt tekniker för webbapplikationer är några av dem. Det kan även hantera fler element och formulär samt att det fungerar på alla webbläsare och inte är bundet till ett visst märke och tillverkare, vilket är fallet för Flash.

Enklare och tillgängligare

För spelutvecklare har det nya formatet gjort det möjligt att leverera ännu bättre och mer tillgängliga spel. Utbudet har också kunnat bli större. Istället för att spelarna måste ladda ned särskilda appar kan de spela spelen direkt i webbläsaren, oavsett dator eller smarttelefon. De kan på så vis ta del av online casino upplevelser hos stora spelleverantörer som till exempel Karamba, och spela alltifrån spelautomater till bordsspel live utan krångel och utan att det tar upp minne eller batteritid. Spel som Gonzo’s Quest och Starburst anpassar sig efter spelenheten spelaren använder, och spelupplevelsen blir snabbare och mer optimerad än tidigare.

Även utvecklare inom andra spelgrenar har börjat utveckla spel genom HTML5-plattformen, och detta framför allt för spel i mobilen. Det franska spelföretaget Cyanide Studios, som nyligen köptes upp av konkurrenten Bigben, kommer att lansera flera nya mobilspel under året och det är frågan om vi kommer att få se några av deras senaste projekttitlar, såsom Call of Cthulhu, Werewolf: The Apocalypse och Space Hulk: Tactics, i mobilversioner.

Fortfarande under utveckling

Trots alla fördelar med HTML5 är det fortfarande under utveckling och det finns flera utmaningar. Bland annat måste man arbeta på att öka hastigheten, vilken framför allt märks i mobilerna då de har en lägre kapacitet än en PC. Detta kan däremot komma att lösas i takt med att skillnaderna mellan dator och telefon blir allt mindre. Samtidigt finns det nackdelar, som fördelar, med att formatet är öppet för alla webbläsare. Eftersom webbläsarna i sin tur har olika standarder kan det påverka resultatet, vilket gör att olika webbläsare läser upp kodspråket olika bra.

Men fördelarna väger mycket tyngre än nackdelarna. Det faktum att HTML5 är tillgängligare, öppnar och friare gör det till ett förstahandsval för de flesta programmerare. Allt fler väljer helt bort att utveckla spel som kräver Flash eller liknande program, och märkesspråket har fått stort stöd från samtliga tillverkare inom dator- och mobilmarknaden.

 

 

Om skribenten

Thomas Petersson

Pappa, sambo, gamer, lantis, chefredaktör, skäggig. Några favoritspel: Outcast, Deus Ex, Max Payne, Total War-serien. Har du en vass penna eller vassa idéer, kontakta mig!

Liknande artiklar