facebook_pixel
Total War Saga: Thrones of Britannia

Total War Saga: Thrones of Britannia

I Total War Saga: Thrones of Britannia visar Creative Assembly än en gång att less is more.

Ingen annan spelserie har som Total War lyckats skildra världshistorien så nyanserat. Riken stiger upp och faller under dina fingertoppar, samtidigt som du kan svepa ner och se två individuella soldater slåss med varandra på något dammigt slagfält om du så vill.

Men när Total War-serien först kom, handlade det mest om de stora historiska skeendena. Romarrikets uppgång och fall, Japans feodala historia och europeiska imperier som klampade omkring som berusade elefanter och slogs om herraväldet över en hel kontinent.

När jag spelade Napoleon: Total War, hittade jag istället en charm i det småskaliga. Att Total War-spelen inte bara kunde handla om de allra grövsta penseldragen, utan även kunde återge ett mer begränsat skeende och utspela sig på en betydligt mindre yta.

Detta begär efter något lite mer kringskuret och begränsat försöker Thrones of Britannia tillgodose. Och den ”nya” titeln Total War Saga (som är en över- eller undertitel lite beroende på var du hittar den) innebär att vi kan vänta oss en separat serie med mindre historiska perioder och geografiska ytor, vilket känns som en alldeles utmärkt idé i min bok.

Här handlar det om medeltiden på de brittiska öarna. Spelet börjar år 878, mängder av små och stora kungariken täcker öriket, och invaderande vikingaarméer har tagit över delar av kustlinjen. Det här är en tid då furstendömen slås ihop och länder långsamt börjar koagulera fram ur röran. Det är en spännande period, full av intriger, som mer eller mindre garanterar att du alltid kan hitta både vänner att alliera dig med och fiender som ständigt är beredda att hugga dig i ryggen vid minsta tecken på svaghet.

Från norr till söder

Om du känner dig lite norden-patriotisk (är det ens en grej?) så kan du förstås spela som en av flera vikingagrupper istället. Men du börjar aldrig uppe i den fjällhöga norden, utan har istället ett litet fäste längs kusten som du expanderar ifrån. Och att se en vikingaarmé ställa upp sig med rundsköldarna som en vägg mot anstormande kavalleri är en riktigt episk syn.

 

Läs också: De bästa high end-grafikkorten

I korthet:

Vad är det?

Taktisk/strategisk medeltida krigföring

Utvecklare

Creative Assembly

Utgivare

Sega

Webb

totalwar.com

Cirkapris

350:-

Pegi

16 år

Spelat på

Intel Core i5-6600K 3,5 GHz, Nvidia GeForce GTX 1070 16 MB, 16 GB RAM

Kolla hellre in

Total War: Rome II

Mellansekvenserna är animerade i en skön, medeltida ikon-stil.

Sköldar, ja. En av nyheterna i Thrones of Britannia är att sköldar spelar en enormt stor roll under den här tidsperioden. Därför har infanteriformationer tightats till och kan nu inta en defensiv position, där de mer eller mindre bygger ett litet fort av sina sköldar. Pilar har svårt att tränga igenom dem, och hästar vägrar till och med att rusa in i vad som ser ut som en solid vägg, så kavallerichocker stoppas effektivt med denna taktik. Nackdelen är förstås att det är ganska lätt att flanka någon som står och kurar bakom ett gigantiskt, målat dasslock, så det gäller att välja sitt tillfälle rätt.

I övrigt känns spelet igen rent mekaniskt: Det här är Total War, där du sköter din övergripande strategi och ditt imperiebyggande på en stor världskarta och slåss mot fiendearméer i mindre, taktiska dueller där dina trupper marscherar i mer eller mindre ordnade formationer över slagfältet. Det finns några små skillnader, som att individuella soldater nu kan råka ut för kritiska träffar, men för dig som befälhavare är det i praktiken ingen större skillnad. På världskartan är det större skillnader: rekryteringen av trupper är enklare, men det tar tid innan de når full styrka. Agenter och andra distraktioner är borta och att utveckla sina provinser är strömlinjeformat. I början var jag rädd att jag inte skulle ha något att göra, men med tiden började jag istället uppskatta bristen på distraktioner från själva spelet.

Begränsningar stimulerar kreativiteten, sägs det — kanske mest av mig, men ändå! Och Total War Saga-serien handlar om just begränsningar. Jag älskar att ha ett så relativt litet område att erövra, särskilt som Creative Assembly har fyllt det till bristningsgränsen med historiskt korrekta städer och bosättningar. Det är lättare att överblicka Irland eller Wales än halva Europa, och det känns mer personligt när grannkungen (som liksom jag för befälet över hela tre provinser!) förråder mig och jag tvingas utkräva en gruvlig hämnd. Världens mest episka strategispel blir ännu bättre när det zoomas in.

Total War Saga: Thrones of Britannia Reviewed by - .
4.3

Utslag

86%
86%
Storslagna skeenden under luppen, med Total Wars underbart närgångna fältslag och en rik värld att erövra.

Om skribenten

Liknande artiklar