facebook_pixel
Minit

Minit

Fyndiga lilla pusselspelet Minit dödar dig en gång i minuten, och det är roligare än det kanske låter.

Tänk dig att du vaknar upp en solig dag. Förmodligen är det en solig dag, i alla fall. Det är lite svårt att avgöra, för världen är svartvit. Kanske har den alltid varit det, utan att du märkt det. Det spelar mindre roll. Du bestämmer dig för att ta en promenad på stranden, där du finner ett gammalt svärd i sanden. En minut senare är du död.

Minit är inte ett spel som slösar med din tid. Upptakten och premissen är lika enkel som briljant. Efter att du plockat upp ett svärd får du en förbannelse över dig som gör att du dör var sextionde sekund, och vaknar upp där du senast sov. I princip är Minit ett Zelda fast med South Park-Kenny i huvudrollen.

Den här gimmicken hade lätt kunnat bli hur tröttsam som helst, och ibland tär spelet absolut en aning på tålamodet när du tvingas springa samma tur otaliga gånger för att hinna utforska alla vrår. Men det är så rappt och spelet är så pass barmhärtigt kort att det aldrig slår över och blir för mycket. Något enstaka pussel är lite skakigt, och kan kräva flera försök trots att du vet lösningen.

Mestadels är det dock logiska lösningar på problemen, och mycket av detta kretsar så klart kring tidsbegräsningen. En av de första karaktärerna du stöter på är en sävlig sköldpadda som talar extremt långsamt. Om du inte rusar dit så snabbt det bara går kommer du att dö innan han talat till punkt. Minit är fullt av den här sortens underhållande detaljer, och karaktärerna du stöter på i världen är väldigt charmiga.

 

Läs också: De bästa high end-grafikkorten

I korthet:

Vad är det?

En fyndig munsbitsvariant av klassiskt Zelda-äventyrande

Utvecklare

JW, Kitty, Jukio and Dom

Utgivare

Devolver

Webb

minitgame.com

Cirkapris

90:-

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i7-6700k, 16 GB RAM, GTX 980

Kolla även in

Half Minute Hero

Det finns några valfria grottor och pussel att ta sig an.

En stor del av utmaningen handlar om att både lösa och genomföra pusslen inom tidsramen. Ibland är det rena rama gatloppet att hinna till nästa spawnplats innan dödens kalla grepp tar en ännu en gång. För att kunna utforska hela världen behöver du nämligen röra dig mellan en handfull olika hus, som fungerar som startpunkter. Med tiden låser du även upp genvägar och teleportörer så att du slipper springa mellan dessa varje gång du vill utforska ett annat område.

Minit upprätthåller sin tidspressade tematik även i sin längd, vilket är tacksamt. Det är inte ett spel som vunnit på att vara utdraget. De cirka tre timmarna det tar att springa igenom det är dock mysiga och sympatiska. Det finns dessutom hemligheter och valfria grottor och pussel att ta sig an för den som vill ha mer.

Om Minit har en stor brist så är det striderna, som känns klumpigare än i första Zelda-spelet på NES, till och med. Turligt nog är det sällan du ens behöver slåss, och när du gör det är det väldigt simpelt. Fienderna är mer delar av pussel än dödliga hot. Slutbossen är lite frustrerande, men samtidigt så pass enkel att inte heller den drar ut för mycket på tiden. För de av oss som är trötta på utfyllnad i spel är Minit en riktigt trivsam liten oas i spelöknen.

Du vet inte om det, lille krabat, men snart är du död.

Minit Reviewed by - .
3.75

Utslag

75%
75%
Ett kort, charmigt, gimmickartat äventyr som inte slösar med din tid.

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar