facebook_pixel
Batman: Enemy Within – A Telltale Series: Episod 5

Batman: Enemy Within – A Telltale Series: Episod 5

Sista avsnittet av Batman: Enemy Within – A Telltale Series går ett oundvikligt men jobbigt slut till mötes.

Både jag och Bruce Wayne såg någonting gott i John. Men kanske kunde vi aldrig rädda honom. Detta oavsett om våra första försök att knyta an präglades av dolda motiv eller ej. Men det handlar inte alltid om huruvida räddningen är möjlig, utan snarare om varför den inte är det. Och om vem som gör en utsträckt hand till en knytnäve.

Enemy Within handlar om faderskänslor, om förälderns beskydd och barnets sökande. Samtalen mellan Bruce och John Doe är samtal mellan en desperat far och en son på glid. Stunderna då allt känns bra varvas med gånger då även välmenande ord förvrängs till något fult och försök till tröst rinner mellan fingrarna. Även Alfred är central för sin omhändertagande roll och rädslan att Bruce Wayne är på väg in på samma väg som sin korrupta far. För varje episod har ensemblen av skurkars betydelse dock reducerats. När hon inte längre har någon psykologisk makt över Jokern så framgår Harley Quinns brist på äkta motivation, Bane var alltid underutvecklad och Mr. Freeze försvann redan i förra avsnittet. Även Catwoman försökte etablera sig som en emotionell insats i episod fyra, men detta gick precis ingenvart. Detta låter relationen mellan Batman och Jokern ta den plats den behöver och leda fram till ett crescendo som är lika smärtsamt som det är förväntat.

Läs också: De bästa grafikkorten just nu

I korthet:

Vad är det?

Undergång bland hjältar och skurkar

Utvecklare

Telltale Games

Utgivare

Telltale Games

Webb

telltale.com/series/batman-season-2/

Cirkapris

220:- för hela säsongen

Pegi

18 år

Spelat på

Intel Core i7-2600K, GeForce GTX 1070, 8 GB RAM

Kolla även in

Guardians of the Galaxy

Waller tar ingen skit.

I varje trängd situation reduceras Bruce Waynes till skrämseltaktik och knytnävar och det är här hans försök till faderskap faller samman. John behöver något som Bruce vägrar inse att han inte kan erbjuda, och inte har vett att försöka förändra. Arkham Asylum är en bedrövlig plats för rehabilitering, men Bruce kan inte förstå det. Jag väljer att tro att mina slutliga val sätter något konstruktivt i rullning och att Gotham förstår värdet i att rusta upp mentalvården från nuvarande 1800-talsstandard.

Med Enemy Within utforskar Telltale inga helt nya och unika aspekter av Batman. I grunden finns här snarare det som blivit det mest centrala för läderlappen, i frågeställningen kring uppsåt och vem som bär ansvaret för människors onda handlingar. De vågar däremot göra det med en twist och en egen röst på ett sätt som deras första Batman-säsong aldrig kom i närheten av. Manusets förgrenade natur fungerar för det mesta och lyckas ofta väva berättelsen på ett naturligt sätt, även om det ibland känns styltigt. Efter så många år med liknande spelupplägg så borde Telltales titlar kännas betydligt mer mekaniskt kompetenta och undvika de värsta mekaniska fällorna. Trots ojämnheter så är jag glad över att ha upplevt den här historien. Förhoppningsvis känner karaktärerna samma sak.

Batman: Enemy Within – A Telltale Series: Episod 5 Reviewed by - .
3.9

Review Overview

78%
78%
Det svarta garn som vävts under säsongen blev överraskande fint, om än inte så mästerligt som Telltale borde kunna.

Om skribenten

Erik Bergérus

Lagom melankolisk pojkman som gillar sobert berättande och gamla saker.

Liknande artiklar