facebook_pixel
Vivendi har äntligen gett upp sina försök att ta över Ubisoft

Vivendi har äntligen gett upp sina försök att ta över Ubisoft

Hösten 2016 levde de franska utgivarna Ubisoft väldigt farligt. Man avvärjde otaliga övertagningsförsök av mediejätten Vivendi, bland annat genom att välja in självständiga och namnstarka styrelsemedlemmar. Nu, över ett år senare, har Vivendi äntligen gett upp kampen och beslutat sig för att sälja av samtliga Ubisoft-aktier, och de har även lovat att de inte kommer inhandla några nya Ubisoft-aktier under de fem kommande åren.

De frigjorda aktierna har istället gått till kinesiska Tencent (som bland annat äger League of Legends-studion Riot Games och 40 procent av Forntite-utvecklarna Epic Games) och Ontairo Teacher’s Pension Plan(?). Tencents andel är dock inte tillräckligt stor för att ge dem en plats i styrelsen, och man har också lovat att man inte kommer sträva mot att öka sin ägarandel, vilket innebär att Ubisoft återigen är så gott som självständiga.

Ubisoft-vd:n Yves Guillemot är mycket nöjd, föga förvånade, och säger att det hela möjliggjordes av “suveränt utförande av vår strategi och det avgörande stödet av Ubisoft-talanger, spelare och aktieägare”. Guillemot tillägger också att Tencents inblandning “borde hjälpa oss dramatiskt med att öka exponeringen och engagemanget för våra spel i Kina”, bland annat tack vare Tencents enorma onlinecommunity i hemlandet.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar