facebook_pixel
De mest omstridda pc-spelen

De mest omstridda pc-spelen

Älskades av publiken, hatades av kritikerna.

Om det är en sak som Metacritics användarrecensioner är bra på så är det att fullkomligt krossa spelkritiker. Kolla bara in denna sågning av sågningarna av Leisure Suit Larry: Reloaded från 2013: ”Alldeles fruktansvärda betyg från ’kunniga’ kritiker – 57% är bara 40% högre än Leisure Suit Larry: Box Office Bust. Det här är bortom ett skämt”, skriver en användare. Ouch. Den här sortens utbrott snubblar man ofta över när man gräver igenom Metacritic-data för spel som älskas av gamers men dömts ut av kritiker. Och överst på denna lista hittar vi just Leisure Suit Larry: Reloaded, vars användarsnitt är hela 8,3.

Larry är dock långt ifrån ensam. För skojs skull har vi finkammat en enorm mängd Metacritic-data som samlats in av Kotaku UK. De satte ihop information om över 18 000 spel för att hitta de populäraste bland kritiker och användare (på pc toppar The Orange Box och Half-Life 2 listan) såväl som de mest omstridda. Vilka spel älskades av publiken men hatades av kritikerna? Vilka spel var helt enkelt kontroversiella, med betyg som spretade åt alla håll och kanter?

En av de mest intressanta kategorierna är användarnas favoriter, där Larry Laffer regerar istället för Morgan Freeman. Kom ihåg att denna data inte sträcker sig längre bak än det tidiga 00-talet, och är begränsad till spel med fler än 30 recensioner, för att uppnå en tillräckligt stor urvalsgrupp. Här är de 15 tydligaste exemplen på spel som användarna överöste med kärlek medan recensenterna var… något mindre entusiastiska.

Pc-spel som användarna älskade mer än kritikerna

 • Leisure Suit Larry: Reloaded — Recensenternas snitt: 58,8 (av 100), användarnas snitt: 8,3 (av 10)
 • Rise & Fall: Civilizations at War — Recensenternas snitt: 63,8, användarnas snitt: 8,7
 • Counter-Strike: Condition Zero — Recensenternas snitt: 65,6, användarnas snitt 8,7
 • Krater — Recensenternas snitt: 54,2, användarnas snitt: 7,2
 • Deadfall Adventures — Recensenternas snitt: 54,3, användarnas snitt: 7,1
 • Singles: Flirt Up Your Life — 58,4, användarnas snitt: 7,5
 • Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure — Recensenternas snitt: 68,4, användarnas snitt: 8,5
 • Infernal — Recensenternas snitt: 59,8, användarnas snitt: 7,6
 • Tycoon City: New York — Recensenternas snitt: användarnas snitt: 8,3
 • Auto Assault — Recensenternas snitt: 71,5, användarnas snitt: 8,6
 • Killing Floor — Recensenternas snitt: 71,8, användarnas snitt: 8,6
 • Bound by Flame — Recensenternas snitt: 55,2, användarnas snitt: 6,9
 • Mars: War Logs — Recensenternas snitt: 59,2, användarnas snitt: 7,2
 • Scrapland — Recensenternas snitt: 72,5, användarnas snitt: 8,5
 • Serious Sam HD: The First Encounter — Recensenternas snitt: 68,7, användarnas snitt. 8,1

Det mest överraskande spelet på listan är Counter-Strike: Condition Zero, med tanke på Counter-Strikes rykte och bestående popularitet. Men om man blickar tillbaka så fick Condition Zero – i stort sett en remake av 1.6 – inget varmt mottagande av kritikerna, och försenades flera gånger innan det till slut släpptes 2004. Kort därpå överskuggades det av Counter-Strike: Source. De flesta av användarrecensionerna kom efter det, och är förmodligen mer positiva tack vare uppdateringar efter lanseringen.

Det minst överraskande spelet på listan är Singles: Flirt Up Your Life, en medioker Sims-ripoff vars blotta titel fullkomligt skriker ”NEJ TACK”. Metacritic-användaren RichardW håller dock inte med: ”Jag tycker att det är ett grymt spel. Det här med att inte blurra dåliga saker är bra. Jag hoppas att många andra gillar det också.”

Om det finns ett exempel där vi är beredda att ge användarna rätt så är det Killing Floor. När det släpptes fick Killing Score okej betyg, men när man jämför de 30 professionella recensionerna med de 1405 användarditona blir det tydligt hur mycket Tripwire gjorde rätt efter det. Under åren som följde förvandlade de Killing Floor till ett större, bättre spel – rentav en av de bästa co-op-skjutarna på pc. Det var inte vackert, men det fungerade på ett brett utbud av pc-hårdvara, vilket öppnade det för en enorm publik.

Vi gillade dig bättre när du var pensionerad, Duke.

De mest omstridda pc-spelen

Märkligt nog dyker Leisure Suit Larry upp igen på listan över de mest omstridda pc-spelen på Metacritic – de vars betygs spretar som mest.

 • X3: Reunion — Recensenternas snitt: 73,4, standardavvikelse: 18,9
 • The Beginner’s Guide — Recensenternas snitt: 74,5, standardavvikelse: 18,6
 • Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude — Recensenternas snitt: 59,7, standardavvikelse: 18,4
 • Disciples III: Renaissance — Recensenternas snitt: 56,6, standardavvikelse: 17,9
 • Sunset — Recensenternas snitt: 65,9, standardavvikelse: 17,9
 • Virginia — Recensenternas snitt: 74, standardavvikelse: 17,9
 • Star Wars Galaxies: An Empire Divided — Recensenternas snitt: 70,2, standardavvikelse: 17,6
 • Goat Simulator — Recensenternas snitt: 63,4, standardavvikelse: 16,8
 • Duke Nukem Forever — Recensenternas snitt: 54,7, standardavvikelse: 16,6
 • Gothic 3 — Recensenternas snitt: 63,4, standardavvikelse: 16,6
 • Moebius: Empire Rising — Recensenternas snitt: 55,6, standardavvikelse: 16,6
 • SimCity — Recensenternas snitt: 65,6, standardavvikelse: 16,3
 • Total War: Rome II — Recensenternas snitt: 77,4, standardavvikelse: 16,2
 • Singles: Flirt Up Your Life — Recensenternas snitt: 58,4, standardavvikelse: 16,2
 • Dear Esther — Recensenternas snitt: 76,3, 16,2

Ser man på, Singles: Flirt Up Your Life gjorde också ett gästspel på denna lista! Vad som var kontroversiellt för 15 år sedan ser rätt tamt – men fortfarande helt idiotiskt – ut idag. Allvarligt talat, hur kan man lyssna på den här temalåten och fortfarande ta spelet på allvar? Det fullkomligt smaklösa Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude har dock förtjänat sin plats på listan. Som våra brittiska kollegor skrev när det släpptes 2004: ”Det är en sak att göra ett dåligt spel – det kan vi förlåta. Det är värre att ta en klassisk pc-spelserie och förstöra den helt och hållet. Det här är inte Leisure Suit Larry – det är bara irriterande mjukporr.” Betyget? 39 %. Sajten Game Chronicles erbjuder dock ett motargument, som förklarar den där betygsavvikelsen (genom att dela ut hela 90): ”Slappna av, ta ett bloss på din bong, och njut av åkturen.”

De intressanta spelen på denna lista är inte kontroversiella på grund av sexuellt innehåll, utan för att de är den sorts spel som kritiker tenderar att gilla, och vissa spelare avfärda. Själva var vi fascinerade av Sunset – men användarna på Metacritic hatade det, och dömde i vissa fall ut det som en ”promenadsimulator”. Dear Esther fick förstås samma sorts kritik, och fick folk att ställa sig den gamla frågan ”är det verkligen ett spel?” (Vårt utlåtande: ja, det är det.)

Virginia berättar modigt nog en historia utan någon dialog, vilket vissa kritiker älskade. RPG Fan kallade det exempelvis ”intensivt intimt, kraftfullt och tankeväckande”, medan Kill Screen gav det 30, och med hjälp av sovjetisk filmteori förklarade varför Virginia helt enkelt är tråkigt. The Beginner’s Guide var antingen en briljant kommentar på den artistiska processen eller ett spel som ställer intressanta frågor på alldeles klumpiga sätt, beroende på vem man frågar.

I den här gruppen skulle vi vilja dela ut ”wow, vi glömde att det här spelet fanns”-utmärkelsen till Moebius: Empire Rising, Jane Jensens comeback-äventyr från 2014. Det var kanske inte uselt, men 14 år senare är det nog svårt att hitta någon som har några tydliga minnen av det alls.

Om man bortser från recensionsbetyg, vilka anser du vara de mest omstridda pc-spelen någonsin?

Om skribenten

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar