facebook_pixel
Spelutbildningar 2018

Spelutbildningar 2018

Vill du bli nästa Notch, göra AAA-spel på en stor studio eller förverkliga dina drömmar om ett eget indiespel? PC Gamer har sammanställt listan med Sveriges spelutbildningar, från Malmö till Boden, från level design-kurser till de vassaste civilingenjörsprogrammen.

De senaste årens explosiva tillväxt i spelbranschen är förbi, men svenska spelbolag fortsätter att växa stadigt. Det dyker ständigt upp nya indieutvecklare, och analytiker räknar med att branschen kommer att ha behov av hundratals nya anställda per år den närmaste tiden.

Samtidigt som tillväxten fortsatt ligger mellan fem och tio procent per år närmar sig spelbranschen stora omvälvningar. Många tror att vi under de närmaste åren kommer att se stora sammanslagningar och uppköp på området, vilket kan få en inverkan på vilken kompetens som krävs. Samtidigt som stora bolag blir färre och större startas det ständigt nya små indiestudior där kompetenskraven är annorlunda. När du väljer en svensk spelutbildning kommer ett av dina första val att handla om ifall du vill gå en generell speldesignutbildning, mer riktad mot indieutveckling, eller om du snarare vill specialisera dig inom AI, 3D-modellering eller någon spetskompetens som gör att du passar perfekt på en stor spelstudio.

I vår genomgång av svenska spelutbildningar hittar du folkhögskolekurser, universitetsprogram och yrkeshögskoleutbildningar, från korta 7,5-poängskurser till femåriga utbildningar. Läs på, fundera och glöm inte att ansöka – de flesta utbildningarna stänger ansökan redan 16 april.

Arctic Game Lab

Indiespelutvecklare

Omfattning: 78 folkhögskolekursveckor

Sista anmälningsdag: Löpande antagning

Behörighet: Grundläggande behörighet

Den nya indiespelsutbildningen i Boden ger dig verktyg för att starta en egen studio eller arbeta i indieprojekt. Kurserna genomförs i nära samarbete med regionala spelstudior och innehåller även 12 veckors praktik.

Blekinge tekniska högskola

Spelprogrammering

Omfattning: 180 hp

Sista anmälningsdag: 16 april

Behörighet: Grundläggande behörighet samt Matematik 3b alt 3c eller Matematik C.

Programmeringsutbildning med fokus på C++ och scriptspråk som Lua och Python. Programmet går även in på artificiell intelligens, 3D-programmering och prestandaoptimering. Tidigare studenter arbetar som programmerare eller konsulter i och utanför spelbranschen.

Civilingenjör i spel- och programvaruteknik

Omfattning: 300 hp

Sista anmälningsdag: 16 april

Behörighet:  Grundläggande behörighet samt Matematik 4 och Fysik 2 eller Matematik E och Fysik B.

Utbildningen ger spetskompetens inom spelteknik och spelutveckling men även en stabil grund inom generell programvaruteknik. Undervisningen varvar föreläsningar med egna projekt och spelteknikprototyper. Efter utbildningen kan du arbeta som spelutvecklare, programmerare eller systemutvecklare.

Digital ljudproduktion

Omfattning: 180 hp

Sista anmälningsdag: 16 april

Behörighet: Grundläggande behörighet samt Matematik 2a alt 2b alt 2c eller Matematik B.

Med fokus på digital ljuddesign och ljudberättande arbetar du under utbildningen nära studenter på högskolans andra spelutbildningar. I gemensamma projekt med programmerare görs ljuddesign för spelprototyper. Flera tidigare studenter arbetar med ljuddesign på spelföretag eller inom filmbranschen.

Technical Artist i spel

Omfattning: 180 hp

Sista anmälningsdag: 16 april

Behörighet: Grundläggande behörighet samt Matematik 2a alt 2b alt 2c eller Matematik B.

Utbildningen ger dig verktyg för att arbeta både som grafiker och programmerare, eller som länken mellan rollerna, vilken är oumbärlig i många spelproduktioner. Utbildningen går in på både 2D- och 3D-grafik, och i projektform utvecklas spelprototyper tillsammans med andra studenter.

Digitala spel

Omfattning: 180 hp

Sista anmälningsdag: 16 april

Behörighet: Grundläggande behörighet samt Matematik 2a alt 2b alt 2c eller Matematik B.

Efter en kandidatexamen i digitala spel/medieteknik kan du fortsätta med studier på master- eller magisternivå, alternativt gå vidare som spelutvecklare eller entreprenör i spelbranschen. Utbildningens fokus på digitala medier och samarbete i team gör kompetensen eftertraktad även i andra branscher.


Fakta

582
Så många nya arbetstillfällen uppstod på spelföretag under 2016.

Storbolag eller indiestudio?
Sveriges största spelföretag, som Dice, King eller Massive Entertainment, står fortfarande för en stor del av de arbetstillfällen som finns i branschen – men de stora bolagen rekryterar ofta främst senior arbetskraft, ser man på svenska indiestudios ser det tvärtom ut, många av bolagen grundas av nyutexaminerade studenter.

19%
Av alla anställda i spelbranschen är 19% kvinnor. Det behövs fler kvinnor i branschen, framförallt på ledande poster där det idag bara finns en handfull kvinnor i hela Sverige.

300
Från att för tio år sedan ha varit knappt hundra består den svenska spelbranschen idag av omkring 300 företag.

Sidor: 1 2 3 4 5

Om skribenten

Liknande artiklar