facebook_pixel
Into the Breach

Into the Breach

I fantastiska strategipärlan Into the Breach räddar du världen från ondsinta insekter.

Pacific Rim är en fantastiskt underhållande film. En typ av behagligt fånig genrefilm vi får på tok för lite av i dessa tider där allt är antingen Marvel eller återanvänd gammal skåpmat. Att vi får så få spel om stora robotar som boxar stora monster på truten är dock en gåta. Into the Breach rättar till det.

Subset Games låg bakom det fullständigt briljanta FTL, och deras distinkta estetik och stil känns igen även i Into the Breach. Men förutom roguelite-elementen är detta en helt annan sorts strategi, som snarast för tankarna till gamla Gameboy Advance-spelet Advance Wars. Istället för ett rymdäventyr bjuder Into the Breach på en serie små behändiga slagfält där både dina stora stridsrobotar och de enorma fienderna krympts ner till miniformat.

Det borde kännas begränsat och betydligt simplare än FTL, men det gör det inte. Faktum är att Into the Breach har mer strategisk variation och djup än sin föregångare, framför allt för att det saknar det element av slump som fanns i det spelet. Den här gången är det bara du och ditt taktiska kunnande mot fienden, och du har sällan några omständigheter utanför din kontroll att skylla på.

Läs också: De bästa high end-grafikkorten

I korthet:

Vad är det?

Briljant strategispel där du mosar insekter med stora robotar

Utvecklare

Subset Games

Utgivare

Subset Games

Webb

subsetgames.com

Cirkapris

140:-

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i7-6700k, 16 GB RAM, GTX 980

Kolla även in

Skyshine’s Bedlam

Du kan alltid se var fienden kommer anfalla, och det är upp till dig att avstyra det.

Subset Games gör mycket med en förrädiskt enkel grundpremiss. Du har tre stridsrobotar med olika förmågor, som kontrolleras av tre olika piloter som också har sina specifika egenskaper. Din uppgift är att skydda olika mål på kartorna från anfallande horder av enorma insekter, vilket är lättare sagt än gjort. AI:n är ganska elak, och försöker ofta manövrera in dig i situationer där du måste välja vad du vill offra. Ska du låta den där staden med hundratals invånare bli krossad, eller ska du offra en pilot och ställa dig i vägen för attacken?

Into the Breach tvingar dig hela tiden till den här sortens avgöranden. Om fienden får in tillräckligt många träffar på städer och andra civila byggnader så förlorar du och världen går under. Då kan du skicka din bästa pilot till nästa tidslinje och försöka igen. Du kommer att få se jordens undergång många gånger innan du bemästrat spelet till fullo, för även om spelet inte är lika utmanande som FTL så kan det vara riktigt svettigt ibland. Särskilt på högsta svårighetsgraden.

Med tiden låser du även upp fler sorters stridsrobotar som kräver andra strategier för att lyckas, så omspelsvärdet är högt. Framför allt är striderna i sig så roliga att det är svårt att sluta spela tills man räddat världen inte bara en gång, utan igen och igen. Spelet är fullt med smarta grepp som att man kan knuffa fiender ur vägen (något du måste utnyttja på bästa sätt för att ha en chans), och varje strid är som ett intensivt litet pussel på liv och död. Dessutom får du mosa äckliga insekter med stora robotar, och det är ju inte fel.

Läs också: De bästa gamingstolarna

Into the Breach Reviewed by - .
4.4

Utslag

88
88
Ett fantastiskt litet strategispel som lyckas göra stora saker med sina miniatyrskapelser.

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar