facebook_pixel
Glöm RGB – stålflätade kablar borde vara Nästa Stora Grej

Glöm RGB – stålflätade kablar borde vara Nästa Stora Grej

…och Nästa Stora Grej efter det kommer förmodligen bli stålflätade kablar med RGB-ljus.

Vi älskar pc-hårdvara som är pålitlig, väldesignad, och fokuserad på prestanda. ”Gamer”-hårdvara uppfyller sällan dessa kriterier. Vi har tidigare skrivit om att ”gaming”-design är skrikig, ful och omogen. Att fästa ett gäng RBG-lampor på någonting bäddar inte direkt för en elegant estetik, trots att det varit en stor trend inom pc-hårdvara de senaste par åren. Viss subtil ljussättning kan visserligen se sofistikerad ut, men måste vår strömadapter verkligen vara ett röstaktiverat dansgolv?

Vad ska tillverkarna hitta på när varenda pinal redan försetts med RGB-lampor? Vår gissning är att stålflätade kablar kommer vara Nästa Stora Grej. Spana bara in det här:

Erkänn att det vattnas i munnen.

Det… ser faktiskt bra ut. Till största delen poänglöst, men snyggt. Alltså, denna ”feature” är ungefär lika användbar som RGB-musmattor, eller RGB-fläktar eller RGB-hörlurar – men inte ens vi kan förneka att det ser rätt läckert ut. Och vi har svårt att se hur man skulle kunna fucka upp det här. Kablar är enkla produkter, och stål är ett stryktåligt material, så den adderade kostnaden är nästan rimlig om den innebär att man slipper byta ut slitna kablar med jämna mellanrum. Flätat stål som löper längs hela kabelns längd kommer se snyggt ut i de flesta sammanhang.

När vi snubblade (ej bokstavligen, tack och lov) över den stålflätade USB-C-kabeln ovan slog det oss att det måste finnas fler varianter. En Amazon-sökning gav dock inte särskilt många resultat, även om det finns ett fåtal andra alternativ, som Titan-lightningkabeln för Iphone. Men vår prognos står fast: det finns en väldigt god chans att stålflätade kablar kommer bli en stor trend på sikt.

Vi vill ha stålflätade SATA- och strömkablar, för metalliska custom-byggen. De skulle passa bra ihop med MSI:s Titanium-moderkort. Och vi vill ha stålflätade kablar för tillbehör, vilket skulle skänka möss och tangentbord en elegant ny flärd.

Vi är visserligen medvetna om att det inom tillverkning finns massor av idéer som aldrig når butikshyllorna. Och de som gör det är inte nödvändigtvis bättre än de som inte gör det. De där övergivna idéerna hade ibland bara behövt en knuff i rätt riktning. Nyckeln här är skala – produkten måste gå att tillverka i stora kvantiteter, vilket pressar ner priset och gör den överkomlig för massorna.

Tillverkare som funderar på att göra stålflätade kablar behöver åtminstone inte oroa sig för vinstmarginalerna, eftersom kabelmarknaden redan är i särklass på den punkten. Kolla bara in dessa ljudkablar för nästan 1000 dollar per meter. Det här är förstås smått vansinnigt, men stålkablar med resonliga prislappar skulle ge hårdvaruföretag massor av enkla nya produkter att lansera.

USB-C-kabeln ovan ser stilren ut istället för flashig. Dess estetik är dämpad, men lockar ändå till sig blicken. Den skriker inte efter uppmärksamhet genom att blända dig med regnbågsfärger. Och även om just denna sladd bara finns i en färg är det lätt att föreställa sig den i andra nyanser så småningom – koppar, svart et cetera.

En potentiell invändning mot stålflätade kablar är stålets förmåga att leda signaler, elektricitet, et cetera. Kablar som leder ström kan redan orsaka elektromagnetiska störningar, vilket är anledningen till att de kräver ett skyddande lager. Att linda in dem i ytterligare ett lager av metall skulle kunna förvärra problemet, även om vi är övertygade om att det också går att lösa.

Kom igen, hårdvarutillverkare: vi vet att ni kan producera smakfull design som fortfarande är cool och iögonfallande. Det är dags för ”gamer”-hårdvara att ömsa skinn, och subtilt skimrande silver är en bra början. Gamers är inte idioter. Vi uppskattar kvalitet och prestanda före allt annat. Och oförstörbara kablar låter som en rätt sjysst bonus, det med.

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar