facebook_pixel
Ett stavfel har gjort AI:n i Civilization VI mer religiös

Ett stavfel har gjort AI:n i Civilization VI mer religiös

De minsta misstagen är nästan alltid de som har störst, eller åtminstone mest dråpliga) negativa konsekvenser. Det har Firaxis fått sig en påminnelse om efter att moddaren Straight White Shark hittat ett stavfel bland Civilization VIs filer.

Det visar sig nämligen att i en tabell som styr AI-ledarnas prioriteringar så stavas ordet “YIELD” som “YEILD”. Felet förekommer i fem olika variabler i en tabell, men i övriga delar av koden så är stavningen korrekt. Detta innebär att den här variabeln inte får sitt korrekta värde, vilket gör att AI:n helt enkelt inte har rätt prioriteringar.

Detta är bilden som den raka vita hajen publicerade på tabellen i fråga:

Tabellen från Civilization VIs kod som visar ett dråplig stavfel.

De där siffrorna i den högra kolumnen är alltså de värden som ska appliceras. Alltså ska AI:n främst prioritera produktion och guld, följt av vetenskap och kultur. Sist av allt ska de bry sig om religion. Eftersom de här inte skickas till de korrekta variablerna så innebär det att AI:n bryr sig lika mycket om religion som att samla guld. Ett simpelt stavfel har alltså gjort alla Civilization VIs ledare till religiösa fanatiker.

SWS presenterade sin upptäckt i en tråd på Something Awful-forumet, och sedan dess har våra brittiska kollegor testat spelet med och utan stavfelet. Det visade sig att det ledde till en märkbar skillnad i de hundratals automatiserade testmatcherna.

Det går dock att fixa det här snopna felet, antingen genom att själv gå in i xml-filen och korrigera misstaget, eller genom att ladda ner den här modden från Steam Workshop. Till brittiska PC Gamer bekräftar Firaxis att de nu är medvetna om problemet och kommer att fixa det med en patch snart.

Glöm förresten inte att läsa vår recension av Civilization VI: Rise and Fall!

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en katt och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar