facebook_pixel
Rust

Rust

I Rust är det andra människor som är monstren.

Rusts värld verkar vara specialtillverkad för att förstöra inlevelsen. Det är en vacker, postapokalyptisk värld där du rusar över klippiga berg och dalar, men där ingen av klipporna är gjord av sten. En värld där plåtbitar förvandlas till en modern automatkarbin med ett par enkla handgrepp. Och framför allt är det en värld där du kommer att dö. Ofta.

Jag är en naken, ung kvinna. Din karaktär i Rust slumpas fram den första gången du spelar och går sedan inte att ändra. Är du man får du slumpmässigt penisstorlek, är du kvinna, slumpmässig bröststorlek. Eftersom jag är en kvinna, och spelets målgrupp består av arga tonårskillar med för mycket fritid så är alla i spelet mina naturliga fiender. Tänker jag. Jag anar inte hur rätt jag ska få.

En fackla och en sten är mina enda ägodelar. Jag ska skörda 100 trä. Bygga en lägereld. Fast egentligen vill jag först och främst göra lite kläder så att jag inte fryser ihjäl. Och för att slippa de oupphörliga våldtäktsskämten, förstås.

Stranden är full av nakna människor som slåss med stenar. Så jag springer upp i bergenistället. Plockar hampa och fixar kläder. Blir förföljd av ett argt vildsvin, men när jag springer förbi en naken man med sten, ger sig vildsvinet på honom istället. Lika bra det, han hade ändå tänkt döda mig. Jag springer förbi två andra män, båda nakna. De rusar mot mig och kastar stenar. Jag springer.

Fem, tio eller femton minuter senare springer vi fortfarande, en av männen hack i häl på mig. Vi rusar över slätter, genom skogar och längs dalar. Han kastar sin sten, plockar upp den igen. Väser med fransk brytning att han är så nära, att han snart dödar mig. Varför? Så småningom dödar han mig med ett tursamt stenkast. Jag fick aldrig ens prova min nytillverkade hampa-tröja.

Läs också: De bästa high end-grafikkorten

I korthet:

Vad är det?

Sandlådeöverlevnad på sandlådenivå

Utvecklare

Facepunch Studios

Utgivare

Facepunch Studios

Webb

rust.facepunch.com

Cirkapris

300:-

Pegi

Ej kategoriserat

Spelat på

Intel Core i5-6600K 3,5 GHz, Nvidia GeForce GTX 1070 16 MB, 16 GB RAM

Kolla hellre in

Subnautica

Förr slog du på träd med händerna, nu med en sten. Woohoo!

Jag startar om. Blir dödad av en naken man med spjut. Startar om. Blir dödad av två nakna kvinnor med stenar. Startar om. Blir dödad innan jag ens gått ett steg. Startar om. Hittar 100 trä igen. Blir dödad av någon jag inte ens ser.

Det har nu gått närmare tre timmar, och jag har inte gjort något produktivt alls. Den enda interaktion jag haft med andra spelare är att de slängt glåpord efter mig samt försökt döda mig med stenar. Jag har upprepade gånger sett spelare stå och meja ner nakna nybörjare med automatkarbiner. Inte för att det är någon mening med det, utan bara för att de är uttråkade.

Ensam är stark

”Bumbibjörnarna”, en fan-skapad svensk server, erbjöd möjligheten att få vara i fred och utforska den vagt postapokalyptiska världen. Förutom en och annan machete-beväpnad zombie. Men då blir ett annat problem pinsamt uppenbart: Det är skittråkigt att överleva i Rust. När du väl hittar mat, vatten och bygger en liten bas, så har du gjort allt spelet har att erbjuda. Det finns ett par olika sorters väggar att bygga, och några lådor med gamla vapen att hitta. Det är allt.

Jag älskar sandlådespel. Ge mig en värld att utforska och hitta pluppar i så är jag underhållen i veckor. Men Rusts sandlåda innehåller finkornig, jämngrå sand, från horisont till horisont. Du kan, med lite tur och alldeles för mycket jobb, ta dig upp till en nivå där du har det hyfsat bekvämt, med ett hus, några vapen och mat för dagen. Det varar dock inte länge, eftersom någon förr eller senare bryter sig in och stjäl dina saker när du inte är inloggad, och så börjar du om på stranden igen, naken och sårbar. Om du skulle undvika det ödet, så raderas ändå allt på alla servrar med några veckors mellanrum, för att det inte ska bli ospelbart långsamt.

PUBG är ett bättre PvP-spel, Subnautica (eller Minecraft!) är ett mycket bättre överlevnadsspel. Det finns egentligen ingen anledning att utsätta sig för Rust, om du inte absolut vill ha en slätstruken, innehållslös snoppmätartävling — både bildligt och bokstavligt. Det är mycket jobb med praktiskt taget ingen belöning.

Läs också: Så bra är PUBG

Håll ångan uppe

Rust är i allra högsta grad ett Steam-spel. Det främsta tecknet på det är integrationen med Steam-butiken, där du kan rösta fram mer eller mindre ohyggligt fula skins till föremålen i spelet, som du sedan kan köpa för dina Steam-stålar. Den som vill ha ett rasta-skin till sin AK-47:a har en ren guldgruva här. Fast tvärtom, eftersom det kostar dig riktiga pengar förstås.

Rust Reviewed by - .
1.75

Utslag

35
35
Liksom alla sandlådor, är Rust fullt av småbarn som slåss med varandra utan anledning.

Om skribenten

Liknande artiklar