facebook_pixel

Så förhindrar du sladdhärvor

Som allt annat tenderar sladdar att slitas med tiden. Håll dem friska och fria från knutar – genom att ge dem en massage då och då.

En vacker dag kommer vi leva i en värld där all teknik är trådlös. I väntan på det får vi dock stå ut med en uppsjö av sladdar som ibland framstår som om de designats för att vara så irriterande som möjligt. Kablar som förser våra datorer och nätverksenheter med ström, kablar som levererar ljudsignal till våra hörlurar, kablar som ser till att våra möss och tangentbord hänger med i svängarna även under långa spelsessioner… I många fall går det visserligen att välja trådlösa alternativ istället – men de är inte sällan dyra, och ibland fungerar de inte på långa vägar lika bra.

Den lättaste metoden för att förhindra att dina kablar bildar ormbon är att välja rätt längd till att börja med. Om din router är två meter bort från din dator behöver du inte skapa ett tio meter långt tarmvred. Men om man inte är Macgyver är det svårt att skapa skräddarsydda kablar för just sin egen situation. Istället tvingas man jobba med vad man har.

Räta ut sladdar

Gör så här för att räta ut tunna sladdar som börjat krulla sig (i stil med hörlurssladdarna på bilden ovan): håll upp sladden så att den hänger fritt, och börja sedan rulla den fram och tillbaka mellan tumme och pekfinger. Applicera ganska mycket kraft, och fortsätt likadant längs hela sladdens längd.

När det gäller tjockare kablar, exempelvis Ethernet-kablar, kan du linda ihop dem till en cirkel. Greppa den sedan som om det vore en ratt, och gunga den fram och tillbaka med båda händer. Det här hjälper grövre kablar att räta ut sig istället för att ”stelna” i oönskade former.

Lyft upp kablaget

Det har hänt oss alla: du sätter ihop din maskin, börjar plugga in saker, och när du kopplat in den sista elkontakten så fylls ditt golv av en bunt oregerliga kablar. Det här ser inte bara oelegant ut – du riskerar också att kliva på eller snubbla över kablarna, samt att de med tiden snurrar ihop sig och stelnar till. Med hjälp av en produkt i stil med Cable Corral kan du fästa kablarna på undersidan av ditt skrivbord. Och om inte de går att höja till den höjden så kan du istället fästa dem längs väggen.

Bunta ihop

Ha en plan färdig innan du börjar dra sladdarna. Ju smartare du leder dem, desto fler kan du bunta ihop. Hopbuntade kablar böjer sig inte lika lätt, och ser till att de svagare länkarna i kedjan inte krossas eller bryts sönder med tiden. Använd kardborrband för att surra ihop dem om du i efterhand vill kunna lägga till och ta bort sladdar utan att behöva dra kniv.

Vissa tillbehör, som möss, kan förstås inte ha sina sladdar permanent fixerade på det här viset. Däremot går det att förhindra sladdhärvor även här, genom att använda vikter som förhindrar sladden från att röra på sig mer än nödvändigt.

Förvaring

Hur du förvarar dina sladdar när de inte används är precis lika viktigt som hur du organiserar dem. Särskilt när det gäller prylar med tunnare sladdar, vilka har mindre isolering som skyddar insidan. Soptippen är en kyrkogård för hörlurar vars ägare bara kastade dem i ryggsäcken eller på golvet, vilket reducerade sladden till en krullig, trasig röra. Tack och lov behöver du inte göra om deras misstag.

När du lägger undan sladdar som inte används, oavsett om det fortfarande finns en enhet kopplad till dem, är det bästa du kan göra att linda ihop sladden till en (inte alltför snäv) cirkel. Undvik dock prylar som hjälper dig göra just detta – om du snurrar sladden runt någonting ser det kanske snyggt och prydligt ut, men om du råkar dra åt för hårt så kan det resultera i deformationer som är svåra att få bukt med. Vissa gillar att snurra ihop sladdarna till 8:or istället, vilket duger bra för riktigt tjocka förlängningskablar och liknande, men i de flesta andra fall leder detta till att det bildas ett slags taggigt mönster av kurvor.

Om skribenten

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar