facebook_pixel
World of Warcraft: Battle for Azeroth

World of Warcraft: Battle for Azeroth

PREMIÄR

Allt du behöver veta om årets expandering av Azeroth.

Av Steven Messner

World of Warcraft: Battle for Azeroth släpps under året. Expansionen tar oss till böljan den blå med troll, pirater och trollpirater. Det blir en ny början för konflikten som startade allting: monstruösa Horde som gör upp med nobla Alliance. Sjunde expansionen ger oss två nya kontinenter och ett leveltak på 120, flera nya raser att låsa upp, ytterligare tio dungeons och spännande nyheter bland aktiviteterna, så som det realtidsstrategi-inspirerade warfront.

I navet av Battle for Azeroth finns den rasande konflikten mellan de två antagonister som också är hjärtat av hela World of Warcraft. När nu legionen är besegrad och det yttre hotet väck från Azeroth vänder sig Horde och Alliance mot varandra och söker nya allierade för att stärka sina arméer. Storstäder som Teldrassil och Undercity jämnas med marken under öppningsslagen, och spelarna seglar ut på havet med kurs mot de nya kontinenterna Kul Tiras och Zandalar i hopp om att få övertaget i det stora kriget mot varandra.

Istället för att låta alla levla i samma zon får Hordespelarna tillgång till trollockuperade Zandalar, medan Alliance kämpar för att återställa de diplomatiska banden med den navala supermakten Kul Tiras. Vardera kontinent har tre zoner som har dynamiskt levelskalande på precis samma sätt som Legion, så du kan välja vart du vill gå på eget bevåg. När du väl når level 120 blir motståndarfaktionens zon fri att utforska och erövra.

I likhet med tidigare expansioner introducerar Battle for Azeroth nya raser att spela som – eller ja, egentligen är de variationer av redan spelbara raser. Under berättelsens gång finns möjligheten att ställa dig in hos subfaktioner så som lightforged draenei. När du väl slutfört deras respektive uppdrag låser du upp deras unika utseende och kan starta med en ny karaktär på level 20. Vid lanseringen kommer det finnas sex raser, och fler ska det bli. Horde får nightborne, highmountain tauren och zandalari trolls. Alliance kan låsa upp void elves, dark iron dwarves och (som vi redan nämnt) lightforged draenei.

Du kommer ha möjligheten att öppna plånboken för att ändra ras till en av dessa när de väl låses upp, och du kommer också kunna betala för att öka i nivå, så du inte tvingas starta om från början med en ny figur. De som gör detta belönas emellertid med en speciell ”heritage armour” när de når level 110 som skräddarsys för varje ras särskilda estetik. Den här rustningen blir godis för den modemetvetna spelaren och begränsas inte av rustningstyp. Dark iron dwarves-präster kan exempelvis alltjämt iklä sig rasens särskilda heltäckande kroppspansar.

Läs också: De bästa high end-grafikkorten

Utvecklare

Blizzard Entertainment

Utgivare

Blizzard Entertainment

Webb

worldofwarcraft.com

Release

2018

Varje ras har ett unikt rustningset om du levlar en karaktär till 110.

Ett av de mer omtvistade inslagen i Legion var artefaktvapen, som spelarna levlade och skräddarsydde under hela expansionen. I Battle for Azeroth går dessa vapen i pension och ersätts av ett nytt system som lägger fokus på halsbandet Heart of Azeroth. En ny resurs, azerite, göder medaljongen och låter dig låsa upp inneboende egenskaper gömda i rustningar som du hittar på dina sjöblöta äventyr. Ju kraftfullare amulett desto starkare bonusar kan du låsa upp i rustningen.

– Heart of Azeroth är kärnan i din karaktärs utveckling expansionen igenom, berättade senior game designer Jeremy Feasel under Blizzcon 2017 där man bröt ner de olika spelsystemen.

Vardera rustningsdel har fyra ringar som låses upp i takt med att ditt Heart of Azeroth blir starkare och då väljer du i vilken ordning du öppnar dem. Vardera ring kan hålla flera olika krafter och du avgör vilken du vill satsa på. Ditt Heart of Azeroth är lyckligtvis inte en resurs som kan förbrukas så när du lägger vantarna på nya föremål tvingas du inte grinda mer azerite för att låsa upp förmågor.

LANDKRABBOR OHOJ!

En av de coolaste nyheterna i Battle for Azeroth är expeditioner på öarna, där spelare i grupper om tre kliver iland på outforskade öar och tävlar med fiendefaktionen i kampen om att hitta flest resurser. Detta är ett hopkok av ”PvPvE” där du kan välja om du vill slåss mot fiendespelare eller en ”väldigt dynamisk” fiende-AI som lägger upp olika strategier för att slå en kil i din plan.

– Det kommer att bli, om så inte den mesta, så en av de mest varierande, dynamiska omspelningsuppmuntrande upplevelserna vi någonsin erbjudit i World of Warcraft, berättade game director Ion Hazzikostas.

Det övergripande temat är utforskande, då varje öäventyr drastiskt kan förändras från gång till en annan. Hazzikostas gav oss några exempel. Ena gången kan du hitta en neutralt sinnad trollstam du kan bli polare med för att i nästa omgång finna hela ön under en förbannelse full av demoner. Samtidigt kommer fiendefaktionen med sina egna spelargrupper du tävlar mot i kampen om att säkra resurserna som krävs i det stora kriget.

Warfronts kanske är så nära Warcraft 4 vi någonsin kommer. Snyft.

Om PvP inte tilltalar dig kan du istället välja att ta dig an en ny typ av AI som Blizzard skapat. Olikt normala monster kommer inte de här bara gå till attack utan placera ut fällor och stävja din strategi du anammar när du utforskar ön. De här fiendegrupperna är inte bara slumpmässiga utan har personligheter och särskilda typer du kommer lära känna (och hata). Öexpeditionerna har fyra olika lägen, exempelvis dungeons, så du kan själv välja hur utmanande du vill ha det.

Den andra stora aktiviteten som gör entré i Battle for Azeroth är warfront, storslagna kooperativa strider för tjugo spelare starkt influerade av Warcraft III. Spelare slår sina förhoppningsvis kloka huvuden ihop och bygger en bas, forskar fram uppgraderingar och lejer trupper som de sedan leder mot fiendens befästning. Om du har suktat efter Warcraft IV (och det har du) låter detta som en rätt cool grej. Liksom i Warcraft III behöver du bygga en town hall (eller great hall för Hordesidan) och börja samla på dig resurser för att kunna smälla upp ytterligare byggnader. Här finns även ett fullskaligt färdighetsträd så du bygger olika verk som erbjuder olika stridsenheter.

De 20 spelarna kommer var och en samla resurser till sig själva och använda dessa till byggnader de vill prioritera, men kommunikation är A och O. När dina byggnader väl är på plats kan du börja rekryteringen till din armé. Detta är inget PvP-läge så du kommer kämpa mot AI-arméer ledda av en specifik typ med sina egna strategier. Det finns även slumpmässiga händelser så som köpmän som kan sälja dig kraftfulla legosoldater.

TIO NYANSER AV DUNGEON

Men vad vore World of Warcraft utan dungeons? Battle for Azeroth har tio sådana. Den goda nyheten är att “mythic+”-systemet från Legion återvänder. Om du inte är bekant med mythic+ så skruvar det upp dungeons ett snäpp genom att kasta allt svårare fiender på dig samtidigt som du kämpar mot klockan. Likt Diablo III kommer fienderna ha speciella inställningar som förändrar deras beteenden i strid, som att explodera när de dör eller ignorera tanks för att kasta sig över healers.

Zandalar består av troll och djupa djunglar (men inga sandaler).

För storkonsumenterna av raids vill Hazzikostas ännu inte avslöja så mycket. Uldir, Halls of Control, blir den första räden som kommer till Battle for Azeroth. Det var en karantänanläggning för titans där forskare försökte studera de uråldriga varelserna innan allt gick väldigt fel. Anläggningen är nu korrumperad av old gods och spelarna måste hitta källan till det onda och ställa allt till rätta.

Det vore stor synd och skam om Blizzard snackade vitt och brett om att tända gnistan i konflikten mellan Alliance och Horde utan att göra något med World of Warcrafts PvP. Lyckligtvis finns det mycket att säga även om detta. Till exempel, Blizzard skrotar PvP-servrar och ger oss istället nya regler som kretsar kring valmöjligheter för öppenvärld-PvP. Det här kommer nå oss månader innan expansionen och låter spelare bege sig till huvudstäder och aktivera öppenvärld-PvP. När de sedan tar sig ut i världen placerar de i delar av servern tillsammans med andra spelare aktiverat PvP. Du behöver alltså inte längre betala för att byta server om du inser att PvP inte är din melodi.

Battle for Azeroth ger oss också nya typer av PvP-brawls och åtminstone en battleground släpps innan lanseringen. Ju närmare vi kommer den desto fler detaljer om Battle for Azeroth kommer också att nå oss, men vår översikt täcker några av de största nyheterna att frestas av (alternativt oroa sig för). För stunden gör du dock rätt i att rensa bort det sista av legionen på Argus då det finns ett nytt hot vid horisonten.

Läs också: Den bästa gaming-laptopen

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar