facebook_pixel
Age of Empires: Definitive Edition

Age of Empires: Definitive Edition

Historien upprepar sig själv i Age of Empires: Definitive Edition, och kanske är det helt enkelt dags att gå vidare.

Präster är räviga fanskap. Det räcker att de mässar en stund för att fiendesoldater helt sonika ska bestämma sig för att byta sida. På mig har dock det där högst irriterande mässandet motsatt verkan. Den korta, loopade sampling som utgör prästens läten stör mig så till den milda grad att det slutar med att jag låter ber mina katapulter att kasta stora stenar i skallen på dem.

När Age of Empires släpptes 1997 stack det ut på så vis att det gjorde anspråk på viss realism i en genre som annars präglades av fantasy och science fiction. Som framgår av min tragiska prästanekdot ovan så är realismen högst begränsad (och enheternas röster har inte åldrats med värdighet), men spelets scenerier och enheter bygger på historiska händelser.

Problemet med den här omarbetade HD-versionen av Age of Empires är att spelet i sig numera närmast får räknas som en historisk artefakt snarare än något som är överdrivet kul att spela idag. Det är en intressant punkt i realtidsstrategins utveckling, men sedan dess har utvecklingen gått vidare. Age of Empires är kvar i stenåldern, både bildligt och bokstavligt.

 

Läs också: De bästa high end-grafikkorten

I korthet:

Vad är det?

En nyversion av klassiska realtidsstrategispelet från 1997

Utvecklare

Forgotten Empires

Utgivare

Microsoft

Webb

ageofempires.com

Cirkapris

180:-

Pegi

12 år

Spelat på

Intel Core i7-6700k, 16 GB RAM, GTX 980

Kolla även in

Age of Mythology

Du kan zooma in en hel del, men då blir det ganska pixligt.

Uppdateringarna är förstås välkomna. Grafiken har genomgått en helrenovering, och de förr så suddiga enheterna är nu skarpa och har fått nya animationer. Om du inte spelat originalet på 20 år (herregud, har det gått så lång tid?) så kanske du inte märker så mycket i början. Age of Empires: Definitive Edition ser nämligen helt enkelt ut så som många av oss vill minnas originalet. Men jämför du sida vid sida är skillnaden ganska stor. Även musiken är nyinspelad för bättre ljudkvalitet.

Mestadels är dock grunden i spelet helt intakt, och även om allting känns bekant så finns här en del välbehövliga tillägg. För det första kan du köa byggande av enheter. Det gör en del för att snabba på det överlag ganska makliga tempot, och är utan tvekan den viktigaste förändringen.

I övrigt är det samma samlande av mat, trä, sten och guld som förr. Striderna i sig är tyvärr inte särskilt spännande, och dina enheter har onödigt svårt att hitta rätt väg till sina mål ibland. Även fiendens AI är märklig, och kan pendla mellan oerhört aggressiv och effektiv och totalt blåst med enheter som mest irrar omkring planlöst.

Problemet är att det helt enkelt ser ganska livlöst ut när en grupp soldater står och vevar på en annan grupp identiska soldater (fast med annan färg på tröjorna) tills ena faller ihop i en blodpöl på marken. Det känns mer segt än spännande.

Age of Empires: Definitive Edition är inte utan sin charm, och det är en bra uppdatering av den gamla klassikern. Men i grund och botten har det inte åldrats så väl som man kanske kunde hoppats, och är egentligen mest intressant som en spelhistorisk kvarlämning.

Läs också: De bästa gamingstolarna

Age of Empires: Definitive Edition Reviewed by - .
3

Utslag

60
60
En trogen och gedigen uppdatering av ett spel som tyvärr inte är lika roligt att spela längre.

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar