facebook_pixel
T.16000M FCS Space Sim Duo

T.16000M FCS Space Sim Duo

Dubbla joysticks för dubblerad upplevelse.

Thrustmaster har tagit fram en intressant lösning för extrema flyggamers. Genom att använda dubbla T 16000M-joysticks skapas en ny dimension. Lösningen är dock inte för alla.

I normala fall så används oftast en joystick separat eller tillsammans med mus, alternativt gasreglage, pedaler eller annan utrusning. Men med T.16000M FCS Space Sim Duo (smidigt namn där! Reds anm.) tar Thrustmaster ytterligare ett steg för att optimera vår flygupplevelse, oavsett om det bara är skönflygning i en simulator eller stridsbaserade uppdrag.

De båda spakarna är i det närmaste identiska sett till utseende, knappar och känsla men använder olika ergonomiska delar som stöd för handled och tumme som anpassats för respektive hand. Dessa går dessutom att byta ut. Via några enkla ingrepp och byte av en switch på undersidan kan en högeranpassad joystick bli en som passar vänsterhänta och vice versa. Praktiskt om ni till och från är två personer som vill använda varsin kontroll.

Varje joystick har flera knappar både på själva bordsfästet och på handdelen. Dessa är förprogrammerade för vissa funktioner men du kan mycket enkelt programmera om dessa med hjälp av det medföljande programmet, som även låter dig kombinera tangentbord och joystickknappar för upp till 256 kombinationer efter dina önskemål.

Trots att settet känns aningen plastigt är det mycket stabilt och tack vare den höga upplösningen på 16 000 x 16 000 är precisionen i det närmaste exakt – minsta rörelse på joysticken ger ett omedelbart gensvar. Däremot ska vi säga att detta inte är en given lösning för alla. Totalt var vi sex personer som testade. Utav oss var tre personer helt sålda medan två aldrig lyckades anpassa sig för denna typ av dubbel lösning. Undertecknad fastnade framför allt när lösningen användes i kombination med VR-glasögon då de verkligen kom till sin rätt. En klar fördel är också att joysticken är anpassad för Thrustmasters övriga ekosystem vilket gör det enkelt att kombinera med exempelvis gaspedaler eller annan utrustning.

Läs också: De bästa flygspakarna

82 %

Joystick

T.16000M FCS Space Sim Duo

Ca 1 275:-

thrustmaster.com

MÅTT (H x B x D): 20.5 x 20 x 24 cm / VIKT: 1,18 Kg / ANSLUTNING: USB / OBEROENDE AXLAR: 4 st / FYSISKA KNAPPAR: 16 st / KNAPPKOMBINATIONER: 256 st/ UPPLÖSNING: 16 000 x 16 000 / MEDFÖLJANDE PROGRAM: T.A.R.G.E.T advanced programming software

Om skribenten

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar