facebook_pixel
Gorogoa

Gorogoa

Finurliga och finstämda pusselspelet Gorogoa överraskar och lyckas göra stora saker med små medel.

Det är inte ofta ett spel gör sig lika bra på surfplattor och mobiltelefoner som framför en speldator. Men det fina och finurliga Gorogoa är utan tvekan ett exempel på ett spel som funkar utmärkt oavsett format. Bakom ett förrädiskt simpelt koncept döljer sig något alldeles extra – ett pussel för både hjärnan och hjärtat.

Det tar bara ett par timmar att klara Gorogoa, ett spel om att se samband i mönster och tänka utanför ramarna. Det senare menar jag bokstavligen, då spelmekaniken kretsar kring att kombinera upp till fyra olika, inramade små bilder. Från första början genomsyras Gorogoa av en sällsam magisk realism som rymmer lika delar vemod och hopp, i en säregen blandning. En pojke bevittnar en märklig drakliknande varelse segla förbi utanför fönstret, och ger sig ut på en resa för att få se den igen.

På ytplanet är Gorogoa ett ordlöst, avskalat äventyr om sökandet efter en magisk varelse. Men det är bakom fasaden spelet blir intressant. Pusslen bygger mycket på att se oväntade samband, där en sol i en bild kan bli ett kugghjul om den paras ihop med en annan. Perspektiv förändras och förskjuts, och scener glider in och ut ur varandra i takt med att spelet fortlöper.

 

Läs också: De sämsta pc-konverteringarna någonsin

I korthet:

Vad är det?

Ett lågmält, finurligt pusselspel med fantastisk estetik och musik

Utvecklare

Buried Signal

Utgivare

Annapurna

Webb

gorogoa.com

Cirkapris

140:-

Pegi

Ej klassificerat

Spelat på

Intel Core i5 3,3 GHz, GTX 1070, 16 GB RAM

Kolla även in

The Witness

Vadå, jag dyster?

Gorogoa är symboltungt, och berättandet sker mestadels i metaforer och i sättet det audiovisuella används för att locka fram känslor i spelaren, snarare än försöka berätta för oss vad vi ska känna. Men för att vara en så pass narrativt abstrakt upplevelse känns spelet ändå väldigt påtagligt och konkret tack vare sättet det förankrar sina metaforer i det spelmekaniska.

Mycket är öppet för tolkning i Gorogoas värld, men ett för mig tydligt tema är krocken mellan hopp och drömmar, och karg verklighet. Under den magiska resans gång möter vi en ångerfull, sorgsen man, och en pojke i rullstol. Men det optimistiska och det sorgsna är inte motsatser i Gorogoas värld, utan delar av ett naturligt, organiskt flöde där mörker och ljus smälter in i varandra och snarare verkar i någon sorts harmoni än konflikt. Mycket tack vare sättet pusslen i spelet tvingar dig som spelare att se på bekanta objekt med nya ögon, och vrida och vända på perspektiven för att upptäcka något nytt. Om Gorogoa är något slags allegori för livets ständiga sökande efter mening så är det således naturligt att spelet lockar fram en sökande, nyfiken inställning hos spelaren.

På ett förbluffande lågmält och opretentiöst sätt lyckas Gorogoa gestalta tillvarons flöde av ständig förändring – där olika känslolägen glider in i varandra – i en serie fyndiga pussel. Exakt vad sökandet efter den där magiska varelsen betyder, eller inte betyder, är i slutänden upp till var och en. Ett fantastiskt pusselspel är det dock alldeles oavsett.

Exakt vad det där sökandet efter den magiska varelsen betyder lär variera från spelare till spelare, och det bagage vi bär med oss.

Läs också: Så väljer du den perfekta gaming-monitorn

Gorogoa Reviewed by - .
4.25

Utslag

85
85
Gorogoa är en kort men säregen spelupplevelse. Ett pusselspel som bokstavligen går utanför ramarna.

Om skribenten

Joakim Kilman

Värmlänning som spelat sedan barnsben. Utbildad lärare, älskar det skrivna ordet och spelar allt jag kommer över. Lagom sur.

Liknande artiklar