facebook_pixel
Den bästa gaminglaptopen

Den bästa gaminglaptopen

Spela på språng med dessa portabla teknikmonster.

Av PC Gamer-redaktionen

Vill du kunna äga i Fortnite på skolrasten? Måste kolla till dina drones i Swarm Sim, eller har du rentav helt gått över till bärbart? Perfekt. Vi har gjort grovjobbet. Vi har testat en uppsjö bärbara spelburkar, men bara en kan bli den bästa gaminglaptopen!

Bärbara speldatorer har kommit långt de senaste åren. Numera behövs inte längre en massiv jetmotor eller två för att hantera hettan som mobila grafikchip genererar. Därmed har laptops bantats ner betydligt, och börjat erbjuda grafik i samma klass som sina stationära motsvarigheter – samtidigt som de blivit så slimmade att de inte bara är bärbara i teorin längre.

Det här beror till stor del på Nvidias Pascal-GPU:s. 10-seriens grafikkort är kraftfullare och mer effektiva än någonsin. Högre klockhastigheter och lägre temperatur än tidigare generationer betyder att det går att klämma in ett GTX 1060 eller 1070 i en laptop som inte är mer än drygt ett par centimeter tjock. Bäst av allt: 10-seriens kort är inte begränsade på något sätt i sina mobila varianter, utan är precis lika kraftfulla som desktop-motsvarigheterna. Nvidias designfilosofi Max-Q väljer en lite annan väg genom att offra viss prestanda för att sänka energikraven. Dessa datorer är tunna, lätta och tysta, men fortfarande kraftfulla. Här nedan kommer du hitta vår favorit även i denna kategori.

Lika imponerande är att även laptop-skärmar kommer närmare och närmare stationära sådana. Features som hög uppdateringsfrekvens, 1440p- eller 4K-upplösning och G-Sync är inte längre exklusiva för skrivbordet. Och kanske bäst av allt: en blygsam kombination av alla dessa funktioner går att hitta för inte alltför enorma mängder pengar.

För att genomföra detta test beställde vi bokstavligen in en hel hög med gaming-laptops från allehanda tillverkare. Vi begränsade vårt urval till laptops med GTX 1070, eftersom datorerna med detta grafikkort har bäst balans mellan prestanda, features och pris, medan budgetkategorin begränsas till laptops med GTX 1060. När det gäller slimmade Max-Q-system har vi fokuserat på de billigare GTX 1070-versioner, men vi kommer även utvärdera dem med GTX 1080 så småningom.

Den bästa gaming-laptopen: Asus ROG Strix GL502VS-DS71

Pris: från ca 16 000:- och uppåt

+ Välbalanserad hårdvarumix

+ G-Sync-skärm med 120 Hz

+ Resonlig prislapp

– Dålig batteritid

CPU: Intel Core i7-7700HQ (2.8 GHz bas)
GPU: GeForce GTX 1070 8 GB
RAM: 16 GB DDR4-2400
Skärm: 15,6” wide view-LCD med 120 Hz uppdateringsfrekvens och G-Sync (1920 x 1080)
Lagring: 128 GB NVMe-SSD, 1 TB 5400 RPM HDD
Batteri: 62 Wh
Anslutningar: hörlurs- och mikrofoningång, 3x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type C, 1x mini-DP, 1x HDMI, 1x RJ45, SD-kort
OS: Windows 10 Home 64-bit
Vikt: 2,2 kg
Tjocklek: 30 mm

Asus ROG Strix GL502VS är den bästa gaminglaptopen för de flesta användare. Den kombinerar en robust uppsättning features med hyfsad konstruktionskvalitet i ett inte allt för gigantiskt skal – och till ett rimligt pris.

Vi är väldigt förtjusta i laptops med 15-tumsskärm. De är tillräckligt stora för att ge dig utrymme nog att spela spel utan att kisa, men inte så stora att de kräver speciella laptop-ryggsäckar. Med andra ord är det storleken som gör att en bärbar spelmaskin faktiskt blir bärbar.

ROG Strix GL502VS infriar detta löfte. Med sina 30 mm är den en av de tunnaste GTX 1070-laptops vi testat – bara X5 V6 från Gigabyte är tunnare. Det fanns en hel del vi gillade med X5 V6 – inte minst dess supertunna utformning – och i en annan värld kanske den hade varit vårt förstahandsval. Tyvärr hölls den dock tillbaka av tveksam konstruktionskvalitet och en mycket högre prislapp.

I likhet med de flesta laptops vi testat i denna kategori har GL502VS:s en Intel Core i7-7700HQ-processor, 16 GB DDR4-RAM och en GTX 1070-GPU. Det som får den att sticka ut är, utöver designen, dess display. De flesta gaming-laptops är utrustade med en IPS-skärm i 1080p med G-Sync, men de hålls oftast tillbaka av den låga uppdateringsfrekvensen på 60 Hz. GL502VS är mer ambitiös med sin matta ”IPS-lite”-panel i 1080p med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Ärligt talat är mycket av kraften i GTX 1070 bortslösad på en 60 Hz-skärm, eftersom det är kapabelt att upprätthålla framerates långt över 80–100 FPS i 1080p. Med G-Sync-skärmen på GL502VS tvingas du inte välja mellan osynkade bildrutor och mer än 60 FPS.

Med tanke på hur snarlika de interna komponenterna är, klarade sig de laptops vi testade ganska snarlikt i våra benchmark-jämförelser. Ärligt talat är skillnaden mellan de högsta och lägsta värdena så gott som försumbar i praktiken. Med det sagt så presterade GL502 VS bäst i klassen när den ställdes mot dyrare laptops med snarlika specifikationer.

Enligt oss är GL502VS-chassit en stor förbättring jämfört med Asus större, dyrare G752VS – en uppdaterad version av en av våra favorit-laptops från förr. GL502VS har en mer dämpad look som bibehåller ROG-varumärkets hårda vinklar men tonar ner den aggressiva estetiken – dessutom i ett mindre paket. Att G752VS är större beror förstås mestadels på dess rejäla ventilation på baksidan, men i våra tester har GL502VS inte varit begränsad på något märkbart sätt trots avsaknaden av detta, och prisläget är mycket mer attraktivt.

När det gäller anslutningar har GL502VS allt du kan förvänta dig: tre USB 3.0-portar jämte en USB Type-C-dito, såväl som en vardera av HDMI och Mini DisplayPort för att ansluta till externa monitorer. Tyvärr saknar Type-C-porten Thunderbolt 3-anslutning, vilket begränsar överföringshastigheten till 10 Gbps istället för hisnande 40 Gbps.

En annan nackdel med GL502VS är batteritiden. 62 WHr-batteriet i kombination med ett strömhungrigt GTX 1070 betyder att du bara kommer kunna använda datorn i en eller ett par timmar innan du måste koppla in strömkabeln igen, även om du inte spelar. Med det sagt så kompenseras problemet av det låga priset. För ca 16 000 kr får man en laptop som är flera tusen kronor billigare än de flesta konkurrenter med GTX 1070. Och även om den inte är den allra mest portabla av dem – särskilt jämfört med den supertunna Razer Blade och Nvidias kommande Max-Q-laptops – är den slimmad nog för att rymmas i en vanlig ryggsäck, och lätt nog att inte knäcka din rygg på kuppen. Om du verkligen måste ha en större skärm finns även 17-tummaren GL702VS – i allt väsentligt samma dator fast uppskalad.

Sidor: 1 2 3 4 5

Om skribenten

Profilbild

Sveriges STÖRSTA tidning om pc-spel.

Liknande artiklar