facebook_pixel
Grodan Pepe försvinner från Steam

Grodan Pepe försvinner från Steam

Pepe är en antropomorfisk groda med livsmottot “feels good, man” skapad av Matt Furie som introducerades för världen för första gången i Matt Furies serie Boy’s Club år 2005. Sedan dess har han blivit en av internets mest seglivade memes, som framför allt blev omåttligt populär på Tumblr runt 2015 – jag var där, jag minns.

Fram tills 2016 var Pepe som de flesta memes – överexponerad men relativt harmlös. Under det årets presidentval blev han dock anammad av den så kallade alt-right-rörelsen, först i memes som var uttalat positiva till Donald Trump och blev snart associerad med vit makt och nyfascistiska grupper. Detta var ingen tillfällighet utan en uttalad kampanj av dessa grupper att göra grodan till en symbol för deras värderingar. Och de lyckades.

Ingen var mer upprörd av detta än grodans skapare, Matt Furie själv, som snabbt försökte återvinna sin skapelse från dessa grupper men gav upp I maj 2017 valde han att “döda” Pepe och bestämde sig istället för att använda legala medel för att stoppa andra från att tjäna pengar på grodan. Bland annat lyckades han stoppa den Pepe-baserade barnboken The Adventures of Pepe and Pede från att släppas, och nu har han vänt sin blick mot Steam.

Kotaku rapporterar nämligen att Valve tagit bort alla emoticons som föreställer Pepe från Steam och ersatt de med meddelandet “emoticon art currently unavailable due to DMCA takedown notice submitted on behalf of Matt Furie.” Alla ikoner som existerar är nu blanka men kan fortfarande säljas, även om priset såklart har rasat. Valve har inte uttalat sig om huruvida de som köpt ikonerna kommer att få pengarna tillbaka, vilket de dock tidigare inte har gjort i liknande situationer.

Tidigare i år startade Matt Furie även Kickstarter-kampanjen #SavePepe för att skapa en ny seriebok som har målet att återigen försöker göra om grodan till den positiva symbolen som Furie ämnade honom att vara. Det går att förhandsbeställa den nya serien här.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en fru, två katter och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar