facebook_pixel
Star Wars Battlefront 2

Star Wars Battlefront 2

Battlefront 2 flyttar fram frontlinjen för singleplayer i Star Wars-spel.

Det görs inga bra singleplayerspel i Star Wars universum längre, sägs det. Men i DICEs senaste Battlefront-spel handlar det inte bara om online-skjutande, här försöker man ge oss en story som fyller ut gapet mellan filmerna och bjuder på bombastisk underhållning på samma gång.

Iden Versio har pappaproblem. Hon är huvudperson i singleplayerkampanjen i Star Wars Battlefront 2, en kickass-commando av episka mått med sitt eget pianolacksvarta pansar och en lojal spaningsdroid på ryggen. Problemet är att det går åt pipan för det galaktiska imperiet och pappa Versio råkar vara en av dess sista överlevande amiraler.

När spelet börjar introduceras jag, som Iden, till bakgrunden genom att få genomleva slutstriderna i originalfilmtrilogin från ett lite annorlunda perspektiv. Jag infiltrerar rebellernas linjer på skogsmånen Endor och ser vilken röra Han och Leia ställt till med bland bunkrar och jätteträd. När dödsstjärnan del 2 sprängs på himlen ovanför oss, är det ingen seger. Det är en brakförlust för vår sida och flera nivåer efter det tillbringas med att försöka skrapa upp resterna och rädda det som räddas kan av vårt mäktiga imperium.

Dödlig synvinkel

Det är överraskande kul att uppleva de här ikoniska ögonblicken med radikalt annorlunda ögon. Jag älskar att man har lyckats ge oss tre huvudpersoner, i form av elitstyrkan Inferno Squad, som faktiskt har trovärdiga skäl för att slåss för ”de onda”. Du kanske anar att det blir något slags klyschig vändning till den goda sidan efter ett tag, och jag kan inte direkt påstå att du har fel. Men det känns aldrig forcerat och jag gillar verkligen Iden och hennes vänner, oavsett vem de kämpar för eller mot.

Läs också: De bästa grafikkorten just nu

I korthet:

Vad är det?

Single- och multiplayeraction med cinematiskt bombast

Utvecklare

DICE

Utgivare

Electronic Arts

Webb

battlefront2.com

Cirkapris

500:-

Pegi

16 år

Spelat på

Intel Core i5-6600K 3,5 GHz,GeForce GTX 1070 16 MB, 16 GB RAM

Kolla även in

Battlefield 1

Vem skjuter först den här gången?

Det finns gott om stora namn här också. Vi får träffa och spela som både Luke Skywalker, prinsessan Leia och Han Solo. Och många av skådisarna återvänder för att göra rösterna, bland annat Daisy Ridley (Rey) och Temuera Morrison (Boba Fett). Men dessa små mellanspel känns aldrig lika intressanta som Idens historia, och särskilt Luke-nivån är faktiskt både trist och lite slarvigt designad, om än väl integrerad i storyn. Så när jag får återvända till Inferno Squad, och se hur Imperiet faller och First Order ersätter det, är det med en lättnadens suck.

Ju fler vi är…

Battlefront 2 är dock, precis som Battlefield-serien, främst ett multiplayerspel. Och här handlar det om rent, oförfalskad shooter-glädje. Jag har lite svårt att komma över den naggande känslan av att så gott som alla vapen i spelet är lite… fjuttiga. Det är liksom inte samma känsla i att skjuta ett rekylfritt lasergevär, eller ”blaster” för alla er purister. Inget oomph, ingen tyngd.

Tur då att allt annat är så tungt! Jag njuter i fulla drag av att skjuta, flyga och ljussabelsvinga mig igenom en massa banor från både igår och i förrgår — det här är det första Star Wars-spel som tar med kartor från alla tre trilogierna, och gör det med bravur. De flesta av dem är tight designade, väl balanserade och ser som en bonus förbannat snygga ut. Handen på hjärtat: skulle du inte stå ut med en rosa vattenpistol, om det innebar att du fick utforska både Jakku, dödsstjärnan och Tatooine?

Jag är inte särskilt förtjust i loot-box-systemet, där du köper eller låser upp lådor som kanske eller kanske inte ger dig smärre fördelar i framtida strider. Det är ett idiotiskt sätt att försöka locka av oss mer pengar när vi redan betalat fullpris för spelet, och dessutom så kryptiskt och invecklat att det är omöjligt att förstå hur det egentligen fungerar. Men lyckan över att få utforska nästan hela Star Wars universum med blastern i hand, och dessutom få en fräsch, spännande singleplayerkampanj väger ändå över i min bok. Det här är lättviktig, snygg och fartfylld underhållning, precis som Star Wars ska vara.

Läs också: Alla mikrotransaktioner tas tillfälligt bort ur Battlefront 2

Galaktisk kontrovers

Redan innan release hade fansen gått till storms mot loot-systemet i Battlefront 2. Beräkningar som visade att det tog 40 timmar att låsa upp en enda hjälte fick EA att kapa kostnaderna för dessa med 75% (och de poäng du får för singleplayer-kampanjen med samma 75%, för att det inte ska bli för lätt). Därefter haglade anklagelserna om att knappen för att returnera spelet på EA:s supportsida tagits bort… Det verkliga kriget här utkämpas inte på Endor, utan på diskussionsforumen. Samtidigt, i Belgien, försöker man bötfälla loot-systemet som hasardspel. Byt inte kanal, det här blir spännande!

Star Wars Battlefront 2 Reviewed by - .
4.2

Utslag

84
84
Trots kontrovers och multiplayerfokus, ändå det bästa storybaserade Star Wars-spelet på länge.

Om skribenten

Liknande artiklar