facebook_pixel
Röstskådespelarstrejken är äntligen officiellt över

Röstskådespelarstrejken är äntligen officiellt över

Förra hösten inledde SAG-AFTRA (Screen Actors Guild and American Foundation of Television and Radio Artists) en omfattande strejk med anledning av de orättvisa villkor som gäller för röstskådespelare i spelbranschen (och andra områden som använder sig av liknande tjänster, exempelvis animerade tv-serier). Spelutgivarna röt sedan tillbaka, vilket resulterade i ett långvarigt dödläge.

SAG-AFTRA pekade ut storföretag som Activision, Electronic Arts, Disney, Take 2 och Warner Bros, och bland SAG-AFTRA:s medlemmar hittar vi profiler som Jennifer Hale (Commander Shepard i Mass Effect-trilogin) och David Hayter (Solid Snake i de äldre Metal Gear Solid-spelen). De berättade mer om sin situation en månad efter att strejken hade inletts, och hur krävande den här branschen faktiskt är.

I slutet av september lyckades SAG-AFTRA äntligen slå fast en “preliminär överenskommelse” med de 11 berörda spelföretagen, och nu har den officiellt klubbats igenom av en “överväldigande” majoritet av SAG-AFTRA:s medlemmar. Spelföretagen måste numera avslöja kodnamnet för projektet, genre, och huruvida rollen redan gjorts av någon annan och om spelet baseras på ett etablerat varumärke.

Röstskådespelarna kommer också få veta om rollen kräver användning av “ovanlig terminologi, svordomar eller rasistiska öknamn”. Alla former av våld, sexuellt innehåll eller stuntarbete måste också klargöras på förhand, och spelföretagen har även lovat att de kommer “fortsätta arbeta med SAG-AFTRA på förbättringar inom området för vokal stress”. Det nya avtalet trädde i kraft under gårdagen och löper ut den 7 november 2020.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar