facebook_pixel
Loot boxes är inte hasardspel – enligt Storbritannien i alla fall

Loot boxes är inte hasardspel – enligt Storbritannien i alla fall

Loot boxes (eller lootlådar om man vill halvförsvenska det) är en av de mest kontroversiella ämnena i spelbranschen just nu. I USA har flera senatorer uttryckt sin vilja att regulera spel med loot boxes – Chris Lee, statlig representant för Hawaii, gick så långt att kalla Star Wars Battlefront II för “ett online-casino med Star Wars-tema” – och i Belgien undersöker man just nu huruvida dessa spel kan klassificeras som hasardspel.

Detsamma har man också gjort i Storbrittanien, men nu har UK Gambling Commission slagit fast att loot boxes inte möter landets definitioner av hasardspel. Kommissionens verkställande direktör Tim Miller förklarar i ett blogginlägg varför de dragit den slutsatsen och menar att det rör sig om definitioner av värde.

– En nyckelfaktor i huruvida linjen [mellan vad som är och inte är gambling] har överstigits är om föremål i spelet som förvärvats via hasardspel kan anses vara värda pengar eller valuta. I praktiken innebär det här att innehåll som förvärvats genom loot boxes som endast kan användas i spelet och inte kan bytas mot kontanter inte sannolikt kan klassas som licensierbar spelaktivitet. I de fallen skulle vår legala medel inte låta oss ingripa.

Miller påpekar dock att den lagliga definitionen inte nödvändigtvis räcker för att lugna oroliga föräldrar och indikerar att kommissionen jobbar för att hålla potentiellt skadliga spelinslag från barn, till exempel med åldermärkning, speciellt nu när linjen mellan vad som kan klassas som gambling blir allt suddigare. Hur detta kommer att påverkas i framtiden låter han vara osagt, och vi kan enbart spekulera.

Om skribenten

Rikard Olsson

Före detta Stockholmare som älskar pixlar, postmodernitet och pretentioner. Bor numera i England med en fru, två katter och fler Mario-figurer än någon rimlig människor borde ha. Är fin som jag är.

Liknande artiklar