facebook_pixel
Ambitiös video kartlägger lootlådornas utveckling

Ambitiös video kartlägger lootlådornas utveckling

2017 är lootlådans år. Storspel efter storspel har släppts med allt mer aggressivare implementering, och hela situationen nådde dess kulmen i och med lanseringen av Star Wars: Battlefront 2, ett spel som inte tillhandahåller kosmetiska föremål i lootlådorna (som i fallet Overwatch) utan påtagliga spelmässiga fördelar, såsom snabbare hälsoomladdning och liknande.

Många av oss skyller den nuvarande populariteten av lootlådorna på Overwatch, men det här är förmodligen inte helt korrekt. I en ny intressant video av Skill Up går man igenom lootlådefenomenets fullständiga utveckling, och till skillnad från vad man kunde tro hittas rötterna inte i mobilspel, utan i ett fotbollspel av Electronic Arts från 2007 kallat för UEFA Champions League.

Om namnet inte låter bekant behöver du inte skämmas: UEFA Champions League var mer eller mindre bara ett FIFA i andra kläder, som under några år hjälpte Electronic Arts att sälja fler fotbollsspel. Man använde även UEFA-serien för att prova nya inslag som senare skulle kunna implementeras i FIFA, däribland Ultimate Team Mode, som i mångt och mycket kan betraktas som lootlådornas fader.

I Ultimate Team Mode kunde man köpa slumpmässiga kortpaket i jakten på att skapa, just det, det ultimta teamet. Man använde spelets ingame-valuta för att köpa dem (med andra ord hade det här spelet inga mikrotransaktioner) och de fanns i brons-, silver- och guldutförande. Ultimate Team Mode gjorde inte särskilt mycket väsen av sig just då, men dåvarande FIFA-designern Andrew Wilson såg potentialen för utveckling.

Ultimate Team Mode fördes över till FIFA illa kvickt tillsammans med faktiska mikrotransaktioner, och succén var snart ett faktum. Affärsidén blev snart väldigt respekterad inom Electronic Arts kontorslokaler, vilket lett oss till situationen vi har idag med Andrew Wilson som dirigent från vd-stolen sedan hösten 2013. I stort sett alla EA-spel bygger idag på riktlinjerna som ursprungligen etablerades i UEFA Champions League för tio år sedan.

Skill Up presenterar även kompletterande intressant information. Under 2012 tjänade Electronic Arst 3,4 miljarder dollar på spelförsäljning och 0,7 miljarder på mikrotransaktioner och season pass. Motsvarande siffror för i år är 2,6 miljarder dollar för spelförsäljning (en rejäl sänkning med andra ord) men hela 2,2 miljader för mikrotransaktioner och season pass. Med andra ord fortsätter Elecronic Arts tjäna mer pengar trots att de säljer färre spel, allt tack vare lootlådorna.

Här är Skill Ups kompletta video om Electronic Arts lootlådor.

The Untold History of EA’s Long (and Rich) Pay-2-Win Love Affair

This video started out as a review for Star Wars Battlefront II, but as I researched the commercials behind it, I began to uncover a consistent pattern from EA that began as early as 2006, and has since come to define much of our industry as other publishers have sought to recreate EA’s success.

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar