facebook_pixel
Slightly Mad Studios: “EA är företagsmonster”

Slightly Mad Studios: “EA är företagsmonster”

Project Cars 2 släpptes i fredags, och vi publicerade vår recension förra måndagen. Det är rätt bra! Spelet utvecklades av brittiska studion Slighly Mad Studios, som tidigare utvecklat de två simulationsdoftande Need for Speed: Shift-spelen för Electronic Arts räkning, en upplevelse som uppenbarligen inte var särskilt angenäm. Alls.

Under en livestream om Project Cars 2 av den australiensiske Youtubaren SpotTheOzzie tittade Slightly Mad Studios-chefen Ian Bell in för att säga hej, och mer därtill. En tittare frågade Ian Bell om det ursprungliga Project Cars hade varit möjligt utan crowdfunding, varpå Bell började berätta om tiden som samarbetspartners med EA.

– Vi hade gjort ett spel som hette Need for Speed: Shift, vi gjorde ett spel som hette Shift 2, och EA tog kontakt med mig, två månader in i utvecklingen av Shift 2, och frågade om de kunde ge oss 1,5 miljoner dollar i utbyte mot att vi inte pratar med några andra utgivare, inte går med på att göra några andra spel, och inte ingår i andra arrangemang med en annan utgivare. Om vi gick med på det här skulle vi få 1,5 miljoner dollar och ett kontrakt för Shift 3, sade Ian Bell 6 timmar och 14 minuter in i livestreamen som du kan se här nedan.

– Så jag sade okej, det låter som en bra deal. Jag tog de 1,5 miljonerna, jag betalade teamet en massa bonusar. Och två veckor innan det var meningen att vi skulle börja utveckla Shift 3 så lade EA ner spelet utan förvarning. De sade “vi kommer inte göra det längre”.

– Sedan skickade de e-post till tre, fyra, fem av våra nyckelpersoner. Och två av dem lämnade oss faktiskt, eftersom vi var i trubbel. Vi hade inget kvar. Vi var klara. EA bokstavligt förgjorde vårt företag, de försökte döda oss, de försökte stjäla vår teknik också.

– De försökte fucka över oss, det finns inget annat sätt att beskriva det på. Det är vad de försökte göra. De försökte förgöra oss, och vi har ingen kärlek för EA hos det här företaget. Så ja, jag intecknade vårt hem igen, jag riskerade mina pengar, jag betalade löner åt våra anställda i tre månader, vi gjorde några spel och lyckades överleva.

– De där killarna är rövhål. Vi har ingen respekt för EA, jag kommer aldrig göra en deal med dem igen, jag har ingen respekt för dem, de är hemska människor, de är företagsmonster. Och nyckelpersonen, det värsta företagsmonstret är en kille som heter Patrick Söderlund. Han vet vem han är. De försökte förstöra vårt företag. Åt helvete med dem.

Det bör för all del påpekas att de här uttalandena och åsikterna enbart tillhör Ian Bell, så vem vet om han vinklar verkligheten en aning. Det är ändå ytterst ovanligt att se studior som Slightly Mad Studios bränna sina broar till ett av spelvärldens största företag så här fullständigt. Vi misstänker att vi lär få anledningar att återkomma till det här ämnet.

Här är SpotTheOzzies livestream om Project Cars 2.

PROJECT CARS 2 CEO Q and A with Ian Bell & Gameplay: Interactive Live Stream with Chat

Projects Cars 2 CEO Ian Bell doing a Live Questions and Answers during a Live Stream with Gameplay! ●►Donate on LiveStream: https://streamlabs.com/SpotTheOzzie – All Donations will appear on screen during the stream and you will get a shoutout. Thanks for supporting my Youtube Endeavour!

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar