facebook_pixel
Nu återvänder Commodore 64!

Nu återvänder Commodore 64!

En gammal klassisk glädjepinne.

Hysterin kring Nintendos minikonsoler NES Mini och SNES Mini har sannolikt inte undgått någon vid det här laget. “Men vi som växte upp med Commodore 64 då!” kanske någon utbrustit. “Vad ska vi göra om vi vill spela våra gamla barndomsfavoriter, förutom att ladda ner en emulator?”.

Nu har Koch Media och Retro Games levererat ett svar på den frågan: C64 Mini släpps i början av nästa år, kostar 80 euro, innehåller 64 klassiska spel och kan pluggas rakt in i din tv via en HDMI-kabel (ingår i paketet).

Själva maskinen är hälften så stor som originalet (det vill säga tangentbordet, inte diskettstationen som jag ända fram tills precis nu trodde var själva datorn trots att C64:an var min allra första spelmaskin) och inkluderar en joystick med en 1,5 meter lång USB-kabel.

Det verkar dock inte som att tangenterna kommer vara funktionella eftersom Koch Media påpekar att man kan koppla in ett tangentbord via USB för att mata in de klassiska BASIC-kommandona. C64 Mini levereras också med en funktion för att spara dina framsteg i spel och olika filtreringsmöjligheter för grafiken. Man kommer även kunna uppdatera firmware via USB-stickor.

Den kompletta listan över de inkluderade spelen kan hittas på den officiella hemsidan och inkluderar storverk som California Games, World Games, Speedball 2: Brutal Deluxe, Paradroid och Impossible Mission. Dock saknas de flesta av spelen som jag personligen uppskattade mest i min ungdom (Commando, Power Drift och The Great Giana Sisters för att nämna några) för att inte tala om The Last Ninja-spelen, de kanske mest älskade Commodore 64-klassikerna överhuvudtaget.

Här är en trailer för C64 Mini.

THEC64 MINI promo English

Uploaded by THE C64 on 2017-09-29.

 

Om skribenten

Benny Holmström

Finlandssvensk anime-, motorsport- och spelentusiast!

Liknande artiklar